VIDS helpt mee met strijd tegen Covid-19
23 Jan, 17:02
foto
De illustratie die de Vids gebruikt om de basisregels in de strijd tegen Covid-19 uit te leggen aan inheemse gemeenschappen.


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) gaat de strijd aan tegen Covid-19. Zij richt haar focus op inheemse gemeenschappen. De organisatie heeft banners en tassen bedrukt met de basisvoorzorgsmaatregelen daarop afgebeeld. Personen die deze tassen dragen, geven op die manier "lopende awareness".

'Houd 1,5 meter afstand, draag een mond/neuskapje en was je handen', staat in het Arowaks, Caraïbs, Trio en Wayana en Nederlands op de tassen. "Behalve dat we de mensen moeten blijven wijzen op de coronaregels, moeten we ze ook wat benodigdheden aanreiken om deze na te leven", zegt Loreen Jubitana, directeur van Bureau VIDS. In de tassen zijn daarom ook mond- en neuskapjes, een hand sanitizer, zeep, tandpasta en de VIDS informatie folder over Covid-19 gedaan.

Er zullen in totaal duizend tassen worden verstrekt aan verschillende dorpen. De VIDS zal door voornamelijk sociaal zwakkere gezinnen en bejaarden voorzien van zo'n tas. Dorpshoofd Rubertho Joghie van Konomerume (Donderskamp) is ingenomen met het initiatief van de VIDS. De informatie en afbeeldingen op de tas zullen de bewoners weer wakker schudden. De bewoners van Donderskamp zijn voor informatie over Covid-19 aangewezen op twee televisiestations. "Maar als er geen brandstof is, kunnen de mensen niet naar televisie kijken en krijgen ze de informatie over het coronavirus niet," zegt het dorpshoofd. Hij voegt eraan toe dat de bewoners geneigd zijn de maatregelen te verwaarlozen.

In de dorpen is het niet makkelijk voor de mensen om zich te houden aan de Covid-19-maatregelen. De dorpsbewoners hebben andere leefgewoontes en zijn ze veel met elkaar bezig. "We blijven praten met de mensen, omdat we niet moeten grappen met onze gezondheid. Het beste is om de ziekte te voorkomen," zegt Joghie.
Advertenties