Apache en Total gaan samenwerken in Suriname blok 58
23 Dec 2019, 10:38
foto
Blok 58 grenst aan de gigantische olievelden die voor de kust van buurland Guyana zijn gevonden.


Apache Corporaton en Franse rivaal Total hebben de handen ineen geslagen om het blok 58 in het offshore gebied van Suriname te exploreren. De twee bedrijven zijn een joint venture aangegaan, waarbij Total de worstelende Amerikaanse olie- en gasproducent een geldinjectie geeft voor meer onderzoek.

Het Surinaamse offshore-onderzoek van Apache nabij de grens met de nieuwste oliegigant van Zuid-Amerika, buurland Guyana, is een gok voor het worstelende Amerikaanse bedrijf. Apache meldde deze maand dat het zijn doeldiepte bij zijn eerste Suriname-bron had bereikt, maar zei alleen dat het dieper zou boren. De bekendmaking deed de aandelen in twee dagen kelderen met 17%, aangezien beleggers het nieuws zaken als teken dat de bron geen commercieel winbare olie had.

De verkenningen in het offshore gebied van Suriname worden nauwlettend in de gaten gehouden, omdat het net over de grens ligt van de gigantische velden van Exxon Mobil en Hess Corp. voor de kust van Guyana.

Apache zei dat het US$ 5 miljard contant geld zou ontvangen van zijn US$ 7,5 miljard aan evaluatie- en ontwikkelingskapitaal, samen met andere tegenprestaties, waaronder een terugbetaling van 50% van zijn uitgaven tot nog toe in blok 58. Total zei dat het Apache een bonus van US$ 100 miljoen zou geven wanneer de deal wordt gesloten en meer zou kunnen betalen, afhankelijk van verdere ontwikkelingen.

Apache had zich internationaal grotendeels teruggetrokken om zich te concentreren op de veelbelovende Alpine High-veld in een afgelegen hoek van het Permian Shale-bekken, de bovenste Amerikaanse schalieformatie. Alpine High was echter een teleurstelling en vergde enorme investeringen in pijplijninfrastructuur. Het veld leverde voornamelijk aardgas op een moment dat prijzen het laatst zijn in meer dan twee decennia. Apache noteerde een verlies van US$ 577 miljoen in de eerste negen maanden van dit jaar toen het zich terugtrok bij Alpine High. Vorig jaar boekte het Amerikaanse bedrijf nog een winst van US$ 421 in de zelfde periode.

Binnen het Suriname-akkoord hebben Apache en Total elk een werkbelang van  50% in blok 58. Apache neemt het onderzoek van de eerste drie exploratieputten in het blok voor zijn rekening, inclusief de Maka Central-1 put en zal vervolgens de operaties overdragen aan Total.
Advertenties