EK 2021: Denemarken hakt Rusland in de pan
21 Jun 2021, 18:02
foto
Mikkel Damsgaard is de jongste doelpuntenmaker ooit van Denemarken op een groot toernooi geworden. Hij is 20 jaar en 353 dagen jong. (Getty Images)


Denemarken begint aan het duel met de Russen in het Parkenstadion in Kopenhagen met slechts een doel, ze moeten winnen om nog een kans te maken op een plaats in de volgende ronde. Rusland heeft genoeg aan een gelijkspel. De Denen toonden een onvoorstelbare dynamiek en gaan verdiend naar de volgende ronde.

De jonge Deense Mikkel Damsgaard krijgt de bal ongeveer 25 meter van het doel en knalt de bal in de bovenhoek, 0-1. En terwijl de Deense aanhang uit zijn bol gaat, komt Thomas Delaney net tekort om een kopbal van Jannik Vestergaard in het doel te verlengen. De Denen willen nog voor de rust een dubbele voorsprong. Een kans van Aleksandr Golovin schudde de Denen die schoorvoetend aan het duel begonnen wakker. Verder dan de vroege kans van Golovin, die hoog boven het doel verdwijnt, komen de Russen niet.

Wie had gedacht dat de Russen uit een ander vaatje zouden tappen, ziet de Denen hun score verdubbelen. Een Russische verdediger speelt een terug naar zijn doelman zonder om te kijken. Het is klauteren voor Matvey Safonov die er niet bij kan. Het leder valt bij Yussuf Poulsen. Acht meter van het leeg doel van Safonov om binnen te tikken. Poulsen maakt de fout niet om te missen. De Denen op rozen, 2-0.

Het duurt niet lang of de Russen krijgen de kans op de aansluitingstreffer. Karavaev gaat tegen de grond na contact met Vestergaard. Arbiter Clement Turpin wijst onverbiddelijk naar de stip. Artem Dzyuba trapt de bal tegen de netten van Kasper Schmeichel, 1-2 met nog twintig minuten spelen. De Russen lijken herboren. Maar dan tonen de Denen hun dynamiek. Goalie Safonov houdt de kopballen van Kasper Dolberg en Simon Kjaer nog uit zijn doel, maar voor het kanonnenschot van Andreas Christensen vanop 25 meter afstand heeft hij geen antwoord. Om er geen twijfels over te laten bestaan, doet Joakim Maehle de vierde goal voor de Denen in de netten.

Dan doen zich emotionele sceners voor op het veld in Kopenhagen. Wie had gedacht dat we iets meer dan een week geleden enig Deens geluk hadden gezien toen Christian Erikson een hartstilstand kreeg op het veld? Dit is voor Erikson, de Denen zijn naar de volgende ronde.


Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July