WHO: Corona-doden kan 2 miljoen overschrijden
27 Sep, 16:31
foto
Brazilië is drukdoende om de Chinese Covid-vaccins veilig te stellen voor zijn bevolking. (Getty Images)


Het wereldwijde dodental van Covid-19 zou kunnen verdubbelen tot 2 miljoen voordat een succesvol vaccin op grote schaal wordt gebruikt. Het cijfer zou zelfs nog hoger kunnen zijn zonder gecoördineerde actie om de pandemie te beteugelen, zei een functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"Tenzij we het allemaal doen (2 miljoen doden) ... is niet alleen denkbaar, maar helaas zeer waarschijnlijk", vertelde Mike Ryan, hoofd van het VN-agentschap voor noodsituaties, vrijdag tijdens een briefing. Het aantal doden van het nieuwe coronavirus dat ongeveer negen maanden geleden in China werd ontdekt, nadert de 1 miljoen.

"We zijn er nergens nog uit, we zijn er ook niet uit in Afrika", zei Ryan. Hij stelde dat jonge mensen niet de schuld mogen krijgen van een recente toename van infecties, ondanks de groeiende bezorgdheid dat ze de verspreiding ervan stimuleren nadat beperkingen en lockdowns over de hele wereld zijn versoepeld.

"Ik hoop echt dat we niet met vingerwijzen beginnen: het komt allemaal door de jeugd", zei Ryan. "Het laatste dat een jongere nodig heeft, is een oude persoon die beschuldigt en met de vinger zwaait." Integendeel, binnenbijeenkomsten van mensen van alle leeftijden waren de oorzaak van de epidemie, zei hij.

De WHO zet de besprekingen met China voort over zijn mogelijke betrokkenheid bij het Covax-financieringsprogramma dat is ontworpen om snelle en eerlijke toegang wereldwijd tot Covid-19-vaccins te garanderen, een week na het verstrijken van de sluitingsdatum. "We zijn in gesprek met China over de rol die ze kunnen spelen in de toekomst", zegt Bruce Aylward, senior adviseur van de WHO en hoofd van het ACT-Accelerator-programma ter ondersteuning van vaccins, behandelingen en diagnostiek tegen Covid-19.

Hij bevestigde dat Taiwan zich heeft aangemeld voor de regeling, ook al is het geen lid van de WHO, waarmee het totaal op 159 deelnemers komt. Ongeveer 34 beslissen nog. De gesprekken met China omvatten ook de bespreking van de op één na grootste economie ter wereld die mogelijk vaccins levert aan de regeling, zei hij.

Het VN-agentschap publiceerde vrijdag ontwerpcriteria voor de beoordeling van het gebruik van Covid-19-vaccins in noodgevallen om medicijnfabrikanten te helpen bij het bereiken van geavanceerde stadia van vaccins, zei de assistent-directeur-generaal van de WHO, Mariangela Simao. Het document zal tot 8 oktober beschikbaar zijn voor openbaar commentaar, zei ze.

Eerder op vrijdag zei een Chinese gezondheidsfunctionaris dat de WHO het land had gesteund om experimentele coronavirusvaccins aan mensen toe te dienen, zelfs terwijl klinische proeven nog gaande waren.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October