Fransman en Amerikaan winnen Nobelprijs Natuurkunde 2012
09 Oct 2012, 08:00
foto
De Amerikaan David Wineland deelt de Nobelprijs voor Natuurkunde met de Fransman Serge Haroche.


De Nobelprijs voor Natuurkunde is dit jaar toegekend aan twee pioniers die werken aan "quantum optica" - de precieze controle van fotonen, de fundamentele eenheden van het licht. Serge Haroche van Frankrijk en David Wineland van de Verenigde Staten zullen de prijs delen.

Aan elk van de awards is dit jaar een prijs van US$ 1,2 miljoen dollar gekoppeld. De Nobelprijzen worden jaarlijks sinds 1901 uitgereikt voor de sectoren geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, literatuur, vrede en economie.

De allereerste Nobelprijs in de Natuurkunde werd toegekend aan Wilhelm Röntgen in Duitsland voor zijn ontdekking van de X-stralen. Met de winnaars van dit jaar hebben in totaal 194 mensen dit award ontvangen.

Maandag is de Nobelprijs voor Geneeskunde 2012 toegekend aan John Gurdon uit het Verenigd Koninkrijk en Shinya Yamanaka van Japan voor het wijzigen van volwassen cellen in stamcellen, die een ander type cel in het lichaam kunnen worden.

De prijs voor chemie wordt morgen bekendgemaakt, waarna de prijs voor literatuur op donderdag volgt en de vredeprijzen later deze week worden toegekend.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March