Rusland: Alcoa zag wel perspectief in bauxietsector
28 Aug, 18:30
foto
NPS-fractieleider Gregory Rusland kan zich niet terugvinden in opmerkingen van waarnemend president Ashwin Adhin. (Foto: Raoul Lith)


“Nadat BHP Billiton heeft aangegeven dat zij vertrekt, is er een gevecht ontstaan tussen de BHP en de Alcoa om de Billiton Maatschappij Suriname, die verantwoordelijk was voor het mijnen van bauxiet in Suriname. De Alcoa heeft uiteindelijk in 2009 de BMS overgekocht. We moeten hier vaststellen dat de Alcoa hier wel perspectief zag”, zegt NPS-fractieleider, Gregory Rusland, in De Nationale Assemblee (DNA). Hiermee reageert Rusland op de stelling van waarnemend president, Ashwin Adhin, al zou de Alcoa geen heil meer zou zien in het mijnen van bauxiet in Suriname.

“In het rapport van Parsons is er een grafiek aangegeven, waarbij de indicatie door de Alcoa zeker is aangegeven dat men plannen had om door te gaan richting Nassau. De bedoeling was om in 2018 Nassau in productie te brengen. Het was niet zo dat de Alcoa geen heil zag in de activiteiten voor wat betreft de bauxietsector. Wanneer de indicatie wordt gegeven dat de Alcoa in 2008 al plannen had om te vertrekken, moet ik dat naar het rijk der fabelen verwijzen.”, benadrukt Rusland.

“Ik heb geluisterd naar de waarnemend president, die weer heeft gegrepen naar een situatie in 2008 en het verhaal heeft verteld waarbij de BHP Billiton zogenaamd een overeenkomst getekend had en aangeboden had aan de Surinaamse regering. Ik wens andermaal te herhalen dat Suriname een onderhandelingscommissie had van mensen die stuk voor stuk wisten waarover ze praten. De rapportage in 2008 naar de Surinaamse regering was dat, uit wat gepresenteerd en onderhandeld was op dat moment, er geen garanties waren dat de Billiton zou overgaan tot de productie van bauxiet uit West Suriname”, herhaalt Rusland de informatie die hij bij de vorige DNA-vergadering ook al had gegeven.

“De waarnemend president geeft aan dat het maar om 60 miljoen ton bauxiet ging uit een reserve van bijna 700 miljoen ton uit West Suriname. Als u de analyse bekijkt, moet u weten dat er bepaalde pockets zijn in West Suriname waar de kwaliteit relatief hoog is en overall is het relatief laag. Wat wij niet zouden doen, is absoluut niet de krenten uit de pap geven aan welke maatschappij dan ook, om ervoor te zorgen dat wanneer je verder zou willen gaan met die sector en die 60 miljoen was uitgemijnd, dat je dan lagere kwaliteit bauxiet had en niet verder zou kunnen gaan. Het was dus het totaalpakket waar de mensen mee zouden moeten werken, waar bauxiet gemijnd zou kunnen worden tot een bepaalde kwaliteit om efficiënt voor vele jaren langer door te kunnen gaan”, verduidelijkt Rusland de beslissing van de regering in 2008, toen hij de ministerpost van Natuurlijke Hulpbronnen bekleedde.

“Als we kijken naar de activiteiten van de Alcoa, die heeft aangegeven te willen afbouwen en dat die aangeeft op een gegeven moment dat de raffinaderij zodanige destructie vertoond en dat het niet interessant is om verder te gaan, denk ik dat daaruit juist de regering profijt uit zou moeten halen uit de onderhandeling”, merkt Rusland op. “Ik denk dat daaruit een basis gevonden kan worden om met de Alcoa aan tafel te blijven zitten en ze te dwingen om ervoor te zorgen dat voorzieningen worden getroffen, zodat we in ieder geval in de onderhandelingen konden nagaan, uitrekenen wat de economische schade is die wij zullen ondervinden tot 2033”. Dat zou volgens Rusland een issue moeten zijn bij de onderhandelingen, waarbij Suriname munt uit zou moeten slaan.

“U heeft een heel relaas gegeven over waarom bepaalde zaken zijn gebeurd, we moeten de zaken op een rijtje gaan zetten. De tijdlijn klopt niet met wat er werkelijk gebeurd is. Ik denk dat wij nu wel op een punt komen waarbij we vragen, waar gaan wij naartoe met die sector, wat zijn de stappen die wij vandaag moeten nemen om ervoor te zorgen dat wat fout is gegaan, gecorrigeerd wordt”, benadrukt Rusland.

“Het is duidelijk gebleken na 2009 dat Alcoa geen heil meer zag met de vallende prijzen en dan gaat men een strategie toepassen. Als BHP Billiton, ik denk dat u dat bedoelt met BMS overnemen, 97 miljoen US$ geeft aan Alcoa om het over te nemen, dan weet BHP Billiton dat er geen winst is in die aandelen. Niet alleen dat, maar dat het geboekt is als winst en niet bij de investeringen, geeft aan dat Alcoa nooit gemeend had, die winst die zij heeft gekregen van BHP Billiton, te investeren. Dat geeft al alles aan en dat is de overtuiging”, luidt de reactie van waarnemend president Adhin.

Yvanka Ozir-Awailame