President aan hoofd delegatie naar Dubai COP28
27 Nov, 12:42
foto
Minister Albert Ramdin Van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking.


President ChanSantokhi zal aan het hoofd van een delegatie deelnemen aan de Klimaatconferentie, COP28) in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ook reizen mee de ministers Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De delegatie vertrekt op 29 november en keert op 5 december terug.

COP is de jaarlijkse klimaatconferentie waar wereldleiders samenkomen om te onderhandelen over de aanpak van klimaatverandering. Met het oog op klimaatfinanciering, 'Loss & Damage' compensatie en het verhandelen van koolstofkredieten, gaat Suriname volgens minister Ramdin dit jaar vastberaden naar de onderhandelingstafel van de klimaatconferentie. De bewindsman legt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname uit dat de klimaattop uit meerdere segmenten bestaat.

Zo is er de high level meeting van staatshoofden en regeringsleiders, die op dit forum hun nationale statements kenbaar maken. “Daar zal de president aanwezig zijn, en ik zelf samen met één of twee adviseurs”, zegt Ramdin. Minister Dasai zal samen met een technisch team van ruim zeven personen deelnemen aan de technische discussies. Een groot deel van de kosten van beide delegaties wordt gedragen door het gastland en diverse organisaties.

"Er is veel discussie gaande in de wereld over het belang van de bijeenkomst. Wij zijn als land ook kritisch omdat we sinds 2015 bezig zijn middelen te verkrijgen om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren." Ramdin hoopt dat er dit jaar meer toezeggingen gedaan zullen worden om het fonds voor 'Loss & Damage' op te zetten. "We willen nu ook vergoed worden", stelt de bewindsman. Hij accentueert dat landen als Suriname, die hun bosbedekking waarborgen, gecompenseerd moeten worden.  

Surinames zuiderbuurland Brazilië is in 2025 gastheer van COP30. De conferentie vindt dan plaats in Belém do Para. Minister Ramdin heeft recentelijk hierover van gedachten gewisseld met zijn Braziliaanse collega van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira. In het overleg is naar voren gekomen dat er een functionele rol weggelegd zal zijn voor Suriname, en de andere landen binnen de Amazon Cooperation Treaty Organization, te weten Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru en Venezuela.

Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February