EK: Duitsland breekt Portugese weerstand
19 Jun 2021, 14:57
CR7 tikt de bal met speels gemak binnen. (Foto's: Reuters)

In groep F stonden Portugal en Duitsland tegenover elkaar in de Alianz Arena voor hun tweede optreden. Portugal had de eerste wedstrijd reeds gewonnen, terwijl Duitsland zijn eerste wedstrijd had verloren. Om over te gaan naar de volgende ronde zou Duitsland moeten winnen. Tegen deze achtergrond was de verwachting dat Duitsland het initiatief zou nemen, terwijl 1 punt voor Portugal voldoende zou zijn om zicht op plaatsing voor de volgende fase, te behouden. Duitsland leidde bij de pauze met 2-1 en won de ontmoeting met 4-2.

Duitsland begon sterk aanvallend en drong Portugal vanaf het begin terug op de eigen helft. Dit resulteerde reeds binnen vijf minuten in een doelpunt dat vanwege buitenspel werd afgekeurd. Na ongeveer 10 minuten had Duitsland weer een mogelijkheid, maar doelman Rui Patricio slaagde er ternauwernood in Kai Havertz het scoren te beletten. In het eerste kwartier kwam Portugal door de Duitse druk nauwelijks van de eigen helft af. In de 15e minuut ontsnapte Bernardo Silva aan het Duitse 'spervuur' en bereikte met een diagonale pass Diogo Jota, die op zijn beurt sterspeler Cristiano Ronaldo bediende, die geen fout maakte: 1-0.

Duitsland moest nu nog harder werken om in het toernooi te kunnen blijven, waardoor Portugal nog meer mogelijkheden kreeg, maar Duitsland moest aanvallen voor een beter resultaat. Portugal hield de Duitsers van zich af door zelf meer aan te vallen, waardoor er een aantrekkelijk spelbeeld ontstond met kansen aan beide kanten. Serge Gnabry deed er alles aan om zijn team op sleeptouw te nemen, maar had aanvankelijk geen succes. Na ruim een half uur spelen kwam Duitsland toch langszij toen Ruben Diaz onder druk van Kai Havertz de bal in eigen doel werkte: 1-1. Slechts 3 minuten later in de 39e minuut bezweek de Portugese defensie andermaal onder de druk en kegelde Raphael Guerreiro de bal in het eigen doel: 1-2.

De Portugezen begrepen dat ze het roer om moesten gooien en gingen naarstig op zoek naar de gelijkmaker, maar de Duitsers verdedigden met hand en tand. Op slag van rust brak Gnabry door en leek de marge voor Duitsland te vergroten, maar doelman Patricio liet zich niet verrassen. De Duitsers gaan de pauze in met een verdiende voorsprong en lijken op koers om de volgende ronde te halen.

De tweede helft startte Duitsland in 'cruise control'. In de 51e minuut vergrootte Havertz de voorsprong na een voorzet vanuit de flank:1-3. Na een kwartier spelen deed Robin Gosens ook een duit in het zakje: 1-4. Na 65 minuten spelen deed Portugal iets terug toen Cristiano een vrije trap die uit het veld leek te gaan, alsnog binnenhield en Jota een wederdienst bewees. Jota knalde de bal op de doellijn tegen het net van doelman Manuel Neuer: 2-4. Met minder dan een kwartier spelen was Renato Sanches namens Portugal dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn schot ketste af op de paal. In de 83e minuut verzuimde Leon Gorretzka om de wedstrijd op slot te doen; zijn inzet ging nog net over het doel van Patricio. In de toegevoegde tijd probeerde Portugal van alles om toch nog een beter resultaat neer te zetten, maar Duitsland hield stand en won de ontmoeting: 2-4.