VSB-leden niet gelukkig met wending tripartiet overleg
06 Mar 2011, 13:30
foto


Veel leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zijn niet gelukkig met de wending die het tripartiet overleg aangenomen heeft. De bedrijfsleven vereniging had twee deskundigen voorgedragen voor participatie, maar besloten is dat op voorzittersniveau deelgenomen wordt aan het overleg. De VSB heeft ook moeite met de aanwezigheid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in het tripartiet overleg.

Starnieuws verneemt van VSB-leden dat voorzitter Ferdinand Welzijn een statement heeft afgelegd tijdens de voorbereidingsvergadering. Dit is vastgelegd voor de historie. Welzijn heeft aangegeven dat de KKF een administratief registratie kantoor is. Op basis van de wet moeten bedrijven zich daar registreren, terwijl de VSB een organisatie is waar leden zich vrijwillig aansluiten.

Welzijn zegt dat maandagavond het VSB-bestuur over de afvaardiging een besluit zal nemen. "Ik zal de leden ook moeten overtuigen van het belang van deelname in het tripartiet overleg ook al hebben wij enkele kanttekeningen geplaatst", aldus Welzijn. Hij kan de eerste periode niet participeren omdat hij door andere verplichtingen niet in het land zal zijn.

De VSB is een door de internationale arbeidsorganisatie (ILO) een erkende vertegenwoordiging van het bedrijfsleven. Welzijn zegt dat KKF niet erkend wordt als te zijn een vertegenwoordiger van werkgevers. "Wij zijn de grootste overkoepelende organisatie en bedrijven uit alle sectoren zijn bij ons aangesloten", aldus Welzijn. Aanvankelijk zijn Ravaksur en VSB een samenwerking aangegaan, nadat de regering kwam met een pakket van financieel-economische maatregelen. Het eindresultaat is dat het tripartiet overleg opgestart wordt waar ook andere bedrijfsleven-vertegenwoordigers betrokken zijn.

De Bond van Leraren en de Niet-Gouvernementele Organisaties zijn niet betrokken bij het tripartiet overleg. Zij vinden dat een brede maatschappelijke consensus moet zijn over de te nemen maatregelen. Het tripartiet overleg wordt deze week opgestart. De leden die participeren worden donderdag geïnstalleerd.
Advertenties