Alcoa herziet wereldwijde aluminiumproductie
12 Mar 2015, 04:00
foto


Multinational Alcoa is bezig 14% van zijn smeltcapaciteit en 16% van zijn raffinagecapaciteit wereldwijd te herzien. Australië zal naar verwachting het volgende land zijn van Alcoa’s mondiale fabriekssluitingen en desinvesteringen. Er wordt gevreesd voor het verlies van honderden banen.

Alcoa heeft vrijdag gezegd dat hij bezig is de smeltcapaciteit van een half miljoen ton per jaar te evalueren. Ook bekijkt de multinational om 2,8 miljoen ton aan raffinagecapaciteit mogelijk in te perken of af te stoten.

De partner van aluminium gigant Alcoa in Australië, Alumina, heeft maandag aangegeven dat het gezamenlijk eigendom van de Portland aluminiumsmelter in Victoria zal worden gespaard van sluiting. De plant is de enige overgebleven smelterij in Australië sinds de sluiting vorig jaar van de Point Henry fabriek in de buurt van Geelong. Daarbij zijn ongeveer 800 banen verloren gegaan.

De drie aluminiumraffinaderijen in West Australië zijn qua operationele kosten veel goedkoper dan die in Spanje, Texas en Suriname. Deze landen zijn kwetsbaarder voor herziening van de voortgang van de productieactiviteiten van de Alcoa. Voor Suriname is er al een strategische evaluatie geweest. Het is duidelijk dat Alcoa Suralco wil afstoten. Hierover is er onderhandeld met de multinational en er is overeenstemming bereikt. President Desi Bouterse heeft eerder meegedeeld dat de bauxietsector behouden moet blijven voor Suriname, terwijl de Brokopondo krachtcentrale integraal deel uitmaakt van de onderhandelingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May