Adron start met registratie zaaizaad
16 Sep 2014, 08:00
foto


Het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) start vrijdag met de registratie van zaaizaad. Het gaat om eerste nabouwzaad en boeren uit Nickerie en Saramacca vragen steeds hiernaar, zegt waarnemend directeur van het Adron, Soedeshchand Jairam, aan Starnieuws.

Jairam merkt op dat origineel zaad van de contractboeren nu wordt aangevoerd en verwerkt door de beschikbare faciliteiten die het bedrijf heeft. De rijstarealen van het Adron en SML zullen volgende week afgeoogst worden. De zaaizaadprijs zal ongeveer hetzelfde zijn als de zaaizaadprijs van het afgelopen seizoen. Het afgelopen seizoen was de zaaizaadprijs SRD 67 per baal (79 kilogram). Jairam vindt dat de prijs betaalbaar moet zijn voor elke landbouwer. “We willen kostprijsverlagend werken, de kwaliteit van de natte padie verbeteren, betere productie hebben en het vooral voor iedereen betaalbaar houden”, stelt Jairam.

Dit seizoen heeft het Adron 116 hectare ingezaaid. Het gaat om origineel-, elite- en eerste nabouwzaad. Op het areaal van Stichting Machinale Landbouw is er, voornamelijk eerste nabouwzaad ingezaaid op 72 hectare en 15 hectare origineel zaad. De contractboeren hebben samen 26 hectare origineel zaad ingezaaid, terwijl het Adron 4 hectare elitezaad voor zijn rekening heeft genomen. Op NV Nani is er 18 hectare ingezaaid.

Op de vraag wanneer het nieuwe bestuur van Adron geïnstalleerd zal worden, zegt Jairam dat 'de minister van LVV, Soeresh Algoe, heeft aangegeven dat het nieuwe bestuur van het Adron binnen enkele weken een feit zal zijn. De beperkingen en problemen die er nu zijn, zullen dan verder opgelost worden”, meent Jairam.

Wanita Ramnath
Advertenties