Organic: Politieke partijen welkom, maar krijgen geen podium
25 Jul 2022, 00:00
foto
Vier van de vijf leiders van Organic Movement: Raoul Hellings, Dave van Aerde, Maisha Neus en Sergio Gentle. Marleen Cameron was verhinderd en was niet aanwezig op de persconferentie. (Foto: René Gompers)


De Organic Movement heeft als verzamelplaats vandaag het André Kamperveenstadion. Verwacht wordt dat er veel mensen op de been zullen komen. Politieke partijen die de strijd ondersteunen, zullen geen podium krijgen in deze strijd. Hen wordt ook gevraagd om niet in politiek tenue te komen. Naast diverse vakbonden hebben DOE, A20, HVB en de NDP hun fysieke ondersteuning aangekondigd. Op een persconferentie zondagavond is duidelijk gemaakt dat de strijd niet gaat om het aftreden van de regering, maar dat ze moet doen wat ze beloofd heeft aan het volk. Indien ze dat niet kan, moet ze plaatsmaken.

Dave van Aerde zei dat met de onvoorwaardelijke liefde voor het land het volksprotest wordt gevoerd. Er moet afgerekend worden met wanbestuur, gebrek aan transparantie, nepotisme, vriendjespolitiek. President Chan Santokhi heeft het mandaat van het volk gekregen op basis van de beloften die zijn gedaan. Organic Movement wil dat de regering zich houdt aan haar woord. Er is een brief geschreven naar de president met zeven eisen. Er moet minstens aan drie van de eisen worden voldaan, waarna ingegaan kan worden op de dialoog met de regering.

Sergio Gentle antwoordde op een vraag over de veiligheid tijdens de protestmanifestatie dat er een ordedienst is. Niet zal worden toegestaan dat mensen rotzooi schoppen. Wat de veiligheid van het land betreft, voerde hij aan dat er veel politie en militairen op de been zijn. Diverse wegen worden ook afgesloten. Hij denkt niet dat er iets te vrezen valt wat de veiligheid betreft.

Over de handreiking van de NPS om te bemiddelen, zei Raoul Hellings dat er geen behoefte daaraan is, omdat er contact is met de regering. De eisen zijn gestuurd naar de president. Zodra drie eisen zijn ingewilligd wordt er om de tafel gezeten. Omdat de regering zich vaak niet aan haar woord houdt, is gesteld dat niet met lege handen in dialoog zal worden gegaan. Het pad van dialoog is altijd open gebleven.

Maisha Neus benadrukte dat de strijd die gevoerd wordt, geen politieke is. Het gaat om burgers die zijn opgestaan en van de regering eisen om de beloften die gedaan zijn, na te komen. Zij heeft de eisen die gesteld zijn aan de regering herhaald. Er zijn mensen die de lijst willen aanvullen, maar Organic Movement houdt zich in eerste instantie aan de zeven eisen.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April