Organic Movement stuurt eisen in brief naar president
23 Jul 2022, 00:00
foto
Sinds maandag houdt de Organic Movement protesten op diverse locaties. Vandaag wordt er opnieuw gedemonstreerd. (Foto: Ranu Abhelakh)


Organic Movement heeft president Chan Santokhi in een brief formeel aangegeven wat de zeven eisen zijn die ingewilligd moet worden. Om in dialoog te kunnen gaan met de regering moet minstens eerst drie eisen worden ingewilligd. Namens de leiders, is de brief ondertekend door Maisha Neus en Marleen Cameron. De president heeft te kennen gegeven dat hij een brief wil van de organisatie met de eisen. Hieraan is voldaan. Voor vandaag 10.00 uur is er weer een protestdemonstratie gepland.

De groep Organic is een spontane beweging van landgenoten geleid door kritische burgers aangestuurd door hun invloed op Social Media. Het voortouw is genomen om de stem van het volk een klankbord te geven naar de regering van Suriname, wordt aangegeven in de brief naar de president. Op 25 mei 2020 heeft het volk van Suriname tijdens de algemene verkiezingen een uitspraak gedaan en heeft voor nieuwe leiders gekozen om het land weer op spoor te krijgen uit de crisis waar wij als natie onder gebukt gingen.

Als volk van Suriname waren wij ons ervan bewust dat wij door een moeilijke periode heen moesten gaan om te werken aan herstel van de economie van ons land. Als natie hebben wij het vertrouwen in uw regering gesteld, zoals aan ons als volk was voorgehouden tijdens uw campagne en hebben als natie ook alle offers opgebracht voor het beloofd herstel. De rek is eruit voor het volk, we zijn boos en diep teleurgesteld in uw leiding.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen alsook de persconferentie van de president vrijdag, stuurt de Organic Movement hem een overzicht van haar gestelde eisen op:
1. Het per direct terug draaien van alle onrechtmatige gronduitgifte casi qo het Sabaku-Kronenburg project; eveneens wordt principieel gesteld dat de grondenrechten van de marrons en inheemsen formeel wordt erkend.

2. Het per direct terugdraaien van alle “Friends & Family” benoemingen, nevenfuncties en dubbele salarissen. Te starten met de benoemingen van de First Lady en de heer Leo Brunswijk, broer van de vicepresident van de Republiek Suriname;

3. Correct en transparant oplossen van het schandaal op het ministerie van Financiën en de Centralebank van Suriname. In het verlengde hiervan eisen wij dat de minister van Financiën in het belang van het onderzoek en op basis van het gelijkheidsbeginsel op non-actief gesteld wordt.

4. Het per direct verlagen van de stroom, water -en brandstof prijzen;

5. Per direct aanpak binnen de zorgsector in het bijzonder de neotnatale zorg en de garantie van medicamenten en deugdelijke medische verbruiksartikelen;

6. Dat de wet seksueel molest op de werkvloer per direct wordt aangeboden ter behandeling in het parlement en vragen u als president om in overleg met het Openbaar Ministerie de samenleving correct te informeren over het genomen besluit over de kwestie van de Hakrinbank directeur;

7. De problemen van het onderwijs per direct op de agenda van de regering geplaatst worden als prioriteit voor duurzame oplossingen.

"Met betrekking tot uw voorgesteld dialoog wensen wij te benadrukken in beginsel geen moeite daarmee te hebben. Echter laat u ons door uw handelingen in het verleden geen andere keuze dan principieel vast te houden aan onze eis om eerst invulling te geven aan minimaal drie van de gestelde eisen

Tot slot geven wij van Organic Movement aan dat wij, indachtig het grondrecht van vreedzame betoging, alsook onze verantwoording bij wet, geen enkele gezagsondermijnende dan wel destabiliserende activiteiten zullen uitvoeren of zullen laten uitvoeren. Wij zullen continu in contact staan met de veiligheidsdiensten en samen een ordelijk verloop van de door Organic Movement georganiseerde activiteit ter hand nemen; het uitgangspunt is dat eenieder zijn eigen verantwoordelijkheid oppakt, hetzij wettelijk hetzij binnen de perken van redelijkheid en billijkheid."
Advertenties