Toeristen moeten zelf betalen voor Covid-19-zorg
29 Sep, 22:37
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt dat toeristen zelf eventuele Covid-19-kosten zullen moeten betalen. (Foto: René Gompers)


De vluchten uit het buitenland met name Nederland, vinden onder strenge voorwaarden plaats. Iedereen moet in quarantaine wanneer ze in Suriname zijn aangekomen. Ze moeten zich ook verzekeren en stukken tekenen waarin staat dat ze bij eventuele besmetting met het Coronavirus, zelf voor de kosten gaan opdraaien. De regering is niet van plan om te betalen voor de zorg van besmette toeristen. Dit heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid meegedeeld op de persconferentie over de Covid-situatie maandag.

De mensen uit Nederland moeten een bewijs overleggen waarin staat dat ze Covid-19-vrij zijn. Het document mag niet ouder zijn dan twee dagen. Dan moeten ze verplicht 10 dagen in quarantaine. "Het is weliswaar zelf betalende quarantaine." Er wordt samengewerkt met de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) om op 600 plekken, hotels en appartementen, de mensen onder te brengen. Er wordt nagegaan of personen die al een eigen plek hebben - bijvoorbeeld ingezetenen - zich daar mogen afzonderen. Dit ook onder voorwaarden.

"We willen de mensen niet onnodig in de kosten jagen," stelt Ramadhin. "Maar het mag ook niet zo zijn dat de overheid gaat inkomen voor de kosten die gepaard gaan met quarantaine voor toeristen. Aan de andere kant willen we ook niet hebben dat als toeristen naar Suriname komen, en indien zij positief zijn getest, dat wij als overheid voor de behandeling enzovoorts gaan zorgen." Hij merkt verder op dat Suriname al in een financieel moeilijke situatie zit. "De zorg bij ons is nogal cruciaal." De maatregelen zijn bedoeld om de samenleving van buitenaf te beschermen. "We gaan niet toestaan dat personen uit een hoog risico gebied komen zonder voorwaarden en zich gaan bewegen tussen ons." 

Ramadhin en collega-minister Albert Jubithana stellen dat er een 'grace period' is van een week. Dit houdt in dat deze week er alles aan gedaan wordt om de luchthaven verder in orde te krijgen. Niet alle voorbereidingen zijn getroffen. Op de luchthaven moet er bijvoorbeeld een arts zijn. In deze 'grace' periode hoeven de mensen uit Nederland het bewijs dat ze Covid-19-vrij zijn, niet te overleggen. "Men zal geadviseerd worden om in zelf quarantaine te gaan," deelt Ramadhin mee. "Dit is een ook een algemene maatregel die zelfs in Nederland geldt; om in zelf quarantaine te gaan als men uit een hoog risicogebied komt. Dus de Nederlanders kennen die regel."

René Gompers
Advertenties