Bouterse bewilligt en krabbelt daarna terug
25 Jun 2020, 00:00
foto
Nu Desi Bouterse en Jennifer Geerlings-Simons hun verkiezing niet aanvaarden, schuiven Stephan Tsang en Soewarto Moestadja op.


NDP-lijsttrekker in Paramaribo, president Desi Bouterse, heeft in eerste instantie wel bewilligd dat hij zijn verkiezing voor De Nationale Assemblee zal aanvaarden. Hij heeft daarna te kennen gegeven dat hij niet zal  toetreden tot De Nationale Assemblee. Nadat Starnieuws dit bericht had gepubliceerd - dat Bouterse heeft bewilligd - leek de hel te zijn losgebarsten. Verschillende NDP-bestuursleden hebben tegenover journalisten ontkend dat Bouterse heeft bewilligd. Er is echter geen officiële verklaring gekomen dat de NDP-topman daadwerkelijk niet heeft bewilligd. 

Verschillende media, waaronder de Ware TijdTimes of Suriname en zelfs staatsmedium STVS hebben ook gemeld dat Bouterse heeft bewilligd. Geprobeerd is Starnieuws door het slijk te halen over een eenvoudige mededeling dat iemand die zich kandidaat heeft gesteld voor de verkiezing als Assembleelid, zijn kandidatuur daadwerkelijk aanvaardt. Er is tot publicatie overgegaan van de bewilliging door de politicus, nadat minstens vijf bronnen zijn geraadpleegd, onder wie twee heel dichtbij de president.

Diverse functionarissen bij het hoofdstembureau Paramaribo zijn op de hoogte van de bewilliging van de gekozen kandidaat, Bouterse. Ook zij hebben dit aan meerdere personen verteld. Van de aanvaarding van de verkiezing wordt door het hoofdstembureau een kennisgeving opgemaakt voor de president, het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau. Deze kennisgeving was al voorbereid, nadat de gekozen kandidaat zijn bewilliging naar het hoofdstembureau stuurde. Het gaat om een standaard bewilliging Model XII, met kennisgeving van aanvaarding van verkiezing door de gekozene op basis van artikel 136 lid 1 van de Kiesregeling. 

Starnieuws zal geen personen noemen bij wie de informatie is geverifieerd, omdat bescherming van bronnen onder alle omstandigheden wordt gewaarborgd. Zelfs in dit geval waar bronnen zijn teruggekomen op hun verklaring, zullen wij de namen niet noemen. Bepaalde figuren zullen nooit meer als bron worden gebruikt, omdat hun ruggengraat niet stevig genoeg blijkt te zijn. 

Indien er een fout gemaakt zou zijn door dit medium, zou dat per ommegaande gecorrigeerd worden, zoals dat gebruik is. Maar waar er geen fouten gemaakt zijn, zal niet ertoe overgegaan worden om een correctie te plegen, ongeacht hoeveel mensen de waarheid om zeep willen helpen. Nita Ramcharan, hoofdredacteur van Starnieuws, is bereid haar functie neer te leggen als het niet waar is dat Bouterse eerst heeft bewilligd, en daarna een brief heeft geschreven dat hij zijn verkiezing niet aanvaardt. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April