Sun Tzu
31 May 2020, 13:33
foto


Sun Tzu was een bekende Chinese militaire generaal. Een strateeg die leefde van 544 voor Christus tot 496 voor Christus.
Zijn belangrijkste strategieën zijn vastgelegd in het boek: “The Art of War” (de kunst van het oorlog voeren). Dit boek is in mijn top 10 van boeken die men gelezen moet hebben. Genoeg daarover.

Een veel gebruikt citaat van Master Sun was: “The greatest victory is that which requires no battle.” ― Sun Tzu, The Art of War. Dus win de oorlog zonder ooit één schot af te vuren.

In dit kader wil ik de hartelijke felicitaties aan Xaviera Jessurun doen toekomen. Zij heeft ongeveer 6 weken vóór de verkiezingen een strategie uitgedacht, om niet voor een partij, maar tegen een partij te stemmen. Haar strategie werd door vele partijen bekritiseerd, omdat die waarschijnlijk, dus niet aan bod zouden komen.

Toen ik haar interview volgde waarin zij dit uitlegde, luisterde ik met een brede glimlach. Ik was aangenaam verrast, iemand heeft de boodschap begrepen! Later toen ik de kritiek hoorde, dacht ik, het is maar goed dat zij niet actief de politiek bedrijft. Want haar strategie, eiste een eenheid van alle contra’s, terwijl, alle contra’s zich nog niet in die fase van hun evolutie bevonden om te bundelen.

Ik maakte de opmerking: “zij is lichtjaren voor op de Surinaamse politiek”. Zij is te ver vooruit op de evolutie van de Surinaamse politiek, en daarom begrepen sommigen haar niet.

Immers, Master Sun is ook de handleiding voor velen aan de andere kant.
Tot slot, zoals het een goede militair bekend is, is de laatste veldslag, de les én de oefening voor de volgende. Er zullen meer kansen zijn voor hen die ambities hebben, maar denk goed na, want Master Sun zei ook: “who wishes to fight, must first count the cost”. Het volk betaalt altijd de rekening, alléén als leiders kunnen volgen, zal het volk winnen.

God zij met ons Suriname.

Ashwien, T. Kanhai

Bron: The Art of War, Sun Tzu 1521.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October