Reinier Asmoredjo presenteert Spirits of the Sun
27 May 2011, 02:40
foto


Beeldende kunstenaar Reinier Asmoredjo presenteert zijn nieuwste collectie kunstwerken aan het publiek. Hij noemt de expositie Spirits of the Sun en geeft daarmee gelijk vrij wat de rode draad is in de nieuwe creaties die op de expositie te zien zullen zijn. Op 31 mei opent Readytex Art Gallery in De Hal aan de Grote Combé, haar tweede grote solo-expositie van dit jaar.

Het handschrift van Asmoredjo, is vanwege zijn typische stijl en thematiek, ook in deze expositie duidelijk herkenbaar. Het opgewekte en sprekende kleurenpalet, de positieve symboliek van vrouwen, vogels en bloemen kenmerken zoals vertrouwd de collectie. Dan is er natuurlijk ook de zon die altijd een rol speelt, maar nu wel een heel nadrukkelijke rol. De zon is voor Asmoredjo een bron van kracht en positieve energie en staat in zijn werk vaak, ook vanwege haar cirkelvorm, symbool voor de cyclus van het leven. Asmoredjo heeft een positieve levensfilosofie en zo benadert hij zijn kunst ook. “Mensen klagen zo veel over de zon: dan is het te heet, dan is het te fel. Ik wil juist de positieve kant van de zon belichten. De warmte, de kracht en de energie die het ons geeft om te werken aan een betere toekomst, dat vind ik belangrijk!”.

De composities van Asmoredjo zijn altijd pakkend! Zorgvuldig uitgedachte combinaties van figuratieve beeldtaal met abstracte vormen en mooie details, zorgen in elk werkstuk voor een onmiskenbare aantrekkingskracht. Daarnaast heeft het werk vanwege de felle kleuren, de Surinaams geïnspireerde beeldtaal en natuurlijk de zon die er overal in en op straalt, een levendige en tropische uitstraling. Maar een groot deel van het werk heeft ook een sensuele uitstraling. Sterke vrouwelijke profielen, volle rode lippen en royaal gevormde borsten hebben daar uiteraard veel mee te maken. Inhoudelijk kan het beeld variëren van een mooi opgedofte kotomisi, tot een dansende marronvrouw, een sierlijke Javaanse schone, gezichten vol karakter en verleidelijk naakt. Bloemen, fruit, vogels en ronde borsten, de symbolen voor schoonheid, vrijheid en vruchtbaarheid ontbreken natuurlijk niet en in een nieuwere ontwikkeling, pronkt nu ook de mooie tropische ara op de doeken van Asmoredjo.

De kunstenaar blijft wel experimenteren. Zo zijn er ook werken bij die qua compositie veel abstracter en minimalistischer ogen. Geometrische vormen en lijnen, aangevuld met enkel één of twee typische vrouwelijke gezichtsprofielen met het haar abstract horizontaal naar achteren afgebeeld, domineren daar het beeld tegen een rustige achtergrond. In Spirits of the Sun presenteert Asmoredjo schilderijen op doek en op papier, een prachtige serie kleurig beschilderde glazen vazen en een kleine hoeveelheid beschilderde houten blokjes. Tijdens de expositie en wel op donderdag 2 juni laat Asmoredjo verder in een bijzondere presentatie zien hoe hij zijn ideeën en composities altijd eerst op papier uitwerkt. De kunstenaar beschikt over mappen vol prachtige schetsen die een fascinerende en verrassende kijk bieden op de ontwikkeling van het werk en de beeldtaal van Reinier Asmoredjo, vanaf het begin van zijn kunstcarrière. Het zal de eerste keer zijn dat de kunstenaar zijn collectie schetsen, die zelf ook volwaardige kunstwerken zijn, aan het publiek laat zien. De laatste dag van de expositie is op zondag 5 juni.

(Readytex Art Gallery)
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October