Gigantisch ambassade complex VS zal relatie versterken
06 Oct 2016, 00:58
foto
De opening van de Amerikaanse ambassade aan de Kristalstraat. President Desi Bouterse en ambassadeur Edwin Nolan rechts van hem bij de opening. (Foto's: VS ambassade)


Het nieuwe complex van de Amerikaanse ambassade is woensdag ingewijd. Op de 'Dedication Ceremony' is benadrukt dat de goede relatie tussen Amerika en Suriname alleen maar sterker zal worden. De landen hebben sinds 1790 een relatie. De eerste ‘ambassade’ was 35 jaar geleden ondergebracht bij de Hakrinbank. Het nieuwe groots onderkomen is architectonisch en milieutechnisch ‘state of the art.’ President Desi Bouterse verrichtte samen met onder andere ambassadeur Edwin Nolan mede de opening.

De ambassade was jarenlang ondergebracht aan de dokter Sophie Redmondstraat. Uit veiligheidsredenen is een deel van de weg toen omgeleid. Het nieuwe complex aan de Kristalstraat te Paramaribo-noord staat op een terrein van ruim 3.5 hectaren. De eerste steen is in maart 2014 gelegd. Het ontwerp, de bouw en supervisie is gedaan door Amerikaanse bedrijven. Er hebben 2000 lokale krachten aan meegewerkt. Ruimte, beveiliging, rust, comfort en de grootte vallen direct op wanneer het complex genaderd wordt. De ambassade beschikt over een systeem dat regenwater opvangt en bewerkt voor algemeen gebruik. Het gebouw wordt gedecoreerd met kunstwerken van Surinaamse en Amerikaanse kunstenaars.

Ambassadeur Nolan is erg onder de indruk. “De kunstenaar John Ruskin heeft eens gezegd dat we van gebouwen twee soorten ‘goodness’ verwachten. Ten eerste is dat ze praktisch zijn en ten tweede dat ze gracieus en plezierig zijn. Dankzij het harde werken en inzet van zoveel mensen, kan dit gebouw beide doelen realiseren.” Nolan merkt op er niet minder hard gewerkt zal worden. “Dit gebouw, hoe indrukwekkend het ook is, is alleen zo goed als de mannen en vrouwen die er werken. Het gebouw is misschien anders maar onze waarden blijven hetzelfde,” garandeert Nolan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May