EK 2024: Drie naar laatste 16 na tweede speelronde
23 Jun, 13:13
foto
De vier beste derde geplaatste teams gaan door naar de laatste zestien, de onderste twee gaan uit. (Illustratie BBC)


Elke ploeg heeft twee keer gespeeld op Euro 2024 en drie landen - Duitsland, Spanje en Portugal - hebben zich verzekerd van een plaats in de knock-outs. Dat betekent dat er nog 13 van de 16 plaatsen te winnen zijn.

De twee beste teams in alle zes groepen kwalificeren zich automatisch, samen met de vier beste derde geplaatste teams.

Groep A:
Schotland staat voor een lastige opgave als het automatisch tweede wil worden. De ploeg van Steve Clarke moet Hongarije verslaan, erop vertrouwen dat Zwitserland verliest van Duitsland, en hopen dat een swing van zes doelpunten in hun voordeel valt.

Maar Schotland zal waarschijnlijk met een overwinning verder komen als een van de beste derde geplaatste teams, ongeacht het resultaat van Zwitserland.

Geen enkele ploeg is er niet in geslaagd de knock-outfase te bereiken in een EK met 24 teams, na vier punten te hebben behaald.

Als Schotland zondag de laatste groepswedstrijd van Hongarije verliest, eindigen ze als vierde en worden ze uitgeschakeld.

Duitsland werd het eerste team dat de knock-outs bereikte door Hongarije woensdag met 2-0 te verslaan en zal bovenaan de groep staan ​​als ze in hun laatste wedstrijd een nederlaag tegen Zwitserland voorkomen.

In deze groep spelen vandaag tegen elkaar Zwitserland tegen Duitsland en Schotland tegen Hongarije.

Groep B:

Spanje is door naar de laatste zestien als groepswinnaar.

Italië zal door gaan naar de knock-outs als tweede als het een nederlaag tegen Kroatië vermijdt. De titelverdediger wordt uitgeschakeld als ze verliezen en Albanië Spanje verslaat.

Albanië kan tweede worden als het Spanje verslaat en Kroatië hetzelfde doet tegen Italië. Hoewel, als de overwinningsmarge van Kroatië twee doelpunten groter is dan die van Albanië, zouden ze boven hun rivalen uit Groep B springen.

Kroatië zal ook als tweede eindigen als het Italië verslaat en Albanië niet van Spanje wint.

In deze groep staan morgen tegenover elkaar Kroatië en Italië, terwijl Albanië het moet opnemen tegen Spanje.

Groep C:

Engeland moet dinsdag in de laatste groepswedstrijd een nederlaag tegen Slovenië vermijden om voortgang vanuit Groep C te garanderen.

Een overwinning zal de opmars van Gareth Southgate als groepswinnaar verzekeren.

Als Denemarken er niet in slaagt Servië te verslaan, zal Engeland zich kwalificeren, ongeacht hun resultaat tegen Slovenië.

Denemarken en Slovenië zullen automatisch vooruitgang boeken met overwinningen. Servië zal in de top twee eindigen als het Denemarken verslaat en Slovenië niet van Engeland wint.

Dinsdag worden de resterende wedstrijden Engeland vs Slovenië en Denemarken vs Servië afgewerkt.

Groep D:
De drie beste teams in Groep D staan ​​slechts één punt van elkaar verwijderd en kunnen elk als eerste, tweede of derde eindigen in de groepsfase.

Nederland zal in de top twee eindigen en doorgaan naar de knock-outs als het een nederlaag tegen Oostenrijk voorkomt.

Frankrijk garandeert een plaats bij de laatste 16 als het niet verliest van Polen.

Oostenrijk zal in de top twee eindigen als het Nederland verslaat.

Polen werd het eerste team dat uit de competitie werd uitgeschakeld na het gelijkspel tussen Frankrijk en Nederland op vrijdag.

De resterende wedstrijden worden ook dinsdag afgewerkt tussen Nederland - Oostenrijk  en Frankrijk - Polen.

Groep E:
Groep E is de ongebruikelijke situatie dat iedereen na twee wedstrijden drie punten heeft.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis van het EK dat alle vier de teams na twee wedstrijden op hetzelfde puntenaantal staan.

Alle vier de teams weten dat een overwinning op woensdag hen naar de laatste zestien zal brengen, maar geen enkel team zou met een overwinning zeker zijn van de eerste plaats.

Een punt zal genoeg zijn voor België – dat tegen Oekraïne speelt – en Roemenië – dat tegen Slowakije speelt.

Als beide wedstrijden gelijk zijn, is er doelsaldo nodig om te beslissen wie waar eindigt, omdat elk team dezelfde onderlinge punten zou hebben.

België en Roemenië zouden in dat scenario doorgaan, terwijl Slowakije hoopt door te gaan als een van de beste derde geplaatste teams. Oekraïne zou eruit zijn.

Groep F:
Portugal is door naar de laatste 16 als groepswinnaar.

Turkije zal de knock-outs bereiken als het een nederlaag tegen Tsjechië vermijdt, ongeacht het resultaat van Georgië tegen Portugal.

De Tsjechen moeten Turkije verslaan en hopen dat Georgië niet wint van Portugal. Als ze dat wel doen, komt het neer op het doelsaldo.

Eurodebutanten Georgië staan ​​voor de zware taak om Portugal te moeten verslaan en moeten vervolgens hopen dat Tsjechië Turkije verslaat als ze verder willen komen. In dat geval zou het neerkomen op hun doelsaldo ten opzichte van de Tsjechen.

De duels Tsjechië versus Turkije en Georgië tegen Portugal worden woensdag afgewerkt.

Beste derde
De vier beste derde geplaatste teams gaan door naar de laatste zestien, de onderste twee gaan uit.

Op het EK 2016 en 2020 ging elk team dat op vier punten of drie punten eindigde met een doelsaldo dat niet negatief was, door.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July