Amoksi: Dubbele betaling overuren brandweer oorzaak actie
21 Mar, 04:52
foto
Minister Kenneth Amoksi in gesprek met journalisten, woensdag. (Beeld: RTV Express)


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft ontdekt dat bij het Korps Brandweer Suriname voor de zondag dubbele overuren worden gedeclareerd. Hij vindt niet dat deze foute gedragslijn voortgezet moet worden. De bond bij de brandweer heeft het werk gedeeltelijk neergelegd. De bond vindt dat de minister zich niet heeft gehouden aan gemaakte afspraken.

Bondsvoorzitter Wendel Oosterwolde zei aan Starnieuws dat de extra uren die in december zijn gedraaid, niet zijn uitbetaald. De leden hebben op hun loonslip gezien dat de extra uren die gemaakt zijn, niet zijn uitbetaald en zijn massaal in beraad gegaan. Het bestuur heeft de actie overgenomen.

Amoksi zei woensdag aan journalisten dat de brandweer voor onregelmatige diensten reeds 7% van het bruto salaris ontvangt. Daarbovenop wordt voor de zondag extra overuren geboekt. In feite worden ze dubbel betaald. Over deze kwestie is er gesproken met de bond. Er is ook advies gevraagd aan Binnenlandse Zaken of dit wettelijk kan. De bewindsman wacht al een maand op antwoord.

Met de bond is volgens de minister afgesproken dat de Raad van Ministers een principe-akkoord dat is overeengekomen, eerst moet goedkeuren. Dat is nog niet gebeurd. De dubbele betaling zou mondeling zijn toegezegd door de voormalige minister in 2019. Afgesproken is dat de betaling wordt stopgezet tot de zaak goed is uitgezocht. De leden van de bond hadden echter verwacht dat de overuren van december zouden worden uitbetaald, wat niet is gebeurd. Daarom is besloten gedeeltelijk het werk neer te leggen.
Advertenties