NDP-fractie wil spoed openbare vergadering over onderwijs
16 Aug, 02:57
foto
Handtekening van de Assembleeleden van de NDP-fractie die een spoed openbare vergadering hebben aangevraagd.


Assembleeleden van de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) hebben dinsdag een spoedvergadering aangevraagd over de onderwijsvernieuwing en actuele situatie binnen het onderwijs. Het onderwijs kampt op alle niveaus  met een opmerkelijke achteruitgang en uitdagende problemen. "Op beleidsniveau zien wij weinig tot geen vooruitgang, maar juist een zichtbare stilstaand en vernietigend beleid, welke de jeugd een wazige toekomst en minder zekerheid biedt. Om tot een goed functionerend onderwijsstelsel te komen is het noodzakelijk dat het fundament van kwalitatief en goed onderwijs daadwerkelijk op orde wordt gebracht", stellen de Assembleeleden. 

Het fundament tot duurzaam onderwijs ontbreekt al geruime tijd en de reden hiertoe zijn volgens de volksvertegenwoordigers het volgende:
1. Het doorstroomsysteem is op een ondoordachte manier doorgevoerd en brengt met zich mee dat de positie van het kind verslechterd is. Het kind staat al geruime tijd niet meer centraal en is de dupe van een niet goed uitgewerkt plan vanaf het basisonderwijs tot naar de universiteit.
2. Er is geen wettelijke basis voor de ingevoerde vernieuwingen en voldoet niet aan de internationale normen en vereisten. De actualisering van verouderde en/of onvolledige wet- en regelgeving is voor een groot deel uitgebleven.
3. Mislukte reorganisatie en institutionele versterking van de onderwijsorganisatie.

4. Er is geen rekening gehouden met de vele belemmerende factoren (curricula, voorlichting, lesmateriaal, infrastructuur en financiële middelen) die van binnen als van buiten af invloed hebben op de leerlingen, de ouders als ook de leerkrachten.
5. Onvoldoende onderlinge interactie tussen partijen met als gevolg dat ouders in de kluts kwijt zijn geraakt en geconfronteerd raken met onvoorbereide vernieuwingen die helemaal niet doeltreffend zijn.
6. Onduidelijkheid bij het vervolgonderwijs en geen zekerheid; een goede invoering van aaneensluitend curricula om een stevige initiële inspanning en investering te garanderen voor duurzaam onderwijs en doorgroeimogelijkheden ontbreekt. Geen hervormingen, alsook decentralisatie binnen het basis-, technische en beroepsonderwijs.

7. Geen infrastructurele aanpak zoals de landelijke bouw van scholen met als gevolg een tekort aan schoollokalen en kantoorruimtes op primair- en bijzonder lager onderwijs evenals onderwijzerswoningen. Ook het gebrek aan gekwalificeerde leerkrachten is funest.
8. Het uitblijven van volledige dekking van salarissen en rechtspositionering van leraren,  voorzieningen van onderwijsgevenden en dekking van de materiële kosten voor onder andere leermiddelen.
9. Teleurstellende en schokkende resultaten in alle districten met zelfs nul procent geslaagden, is het gevolg van een onrealistische plan van aanpak en het negeren van klachten uit het onderwijsveld.

10. Het onzeker gevoel welke ontstaat bij de samenleving als men eraan denkt dat er geen onderscheidt meer is in het Voortgezet Onderwijs Junioren en het Voortgezet Onderwijs Senioren (MULO- LBO en de Middelbare school) en de doorstroom leerlingen van de basisschool wederom repetities moeten afnemen op VOS niveau. Dit is aan te merken als onverantwoord en ondeskundig beleid
11. Schrikbarende leegloop op alle openbare en Fibos scholen, door het huidig doorstroomsysteem, waarbij ouders genoodzaakt zijn door dit mislukt beleid hun kinderen op privéscholen te plaatsen.
Niemand is tegen vernieuwing, maar de wijze hoe het is geschiedt is afkeurenswaardig. Het is aan te bevelen dat er aandacht besteed wordt aan een goede evaluatie om de knelpunten te identificeren en te verbeteren ten einde duurzame ontwikkeling binnen het onderwijs te bewerkstelligen.

"Voorts roepen wij op dat de regering zich richt op de toekomst van de jeugd door onder meer te investeren in duurzaam en kwalitatief onderwijs dat toegankelijk is voor alle leerlingen. Immers, heeft Suriname zich gecommitteerd aan de realisatie van de ‘Sustainable Development Goals’ om leerlingen in staat te stellen kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor duurzame ontwikkeling van de hele natie. Ervan overtuigd zijnde dat ook u het belang van deze vergadering ter harte draagt en de toekomst van de jeugd veilig wenst te stellen, hopen wij spoedig geconvoceerd te worden voor de aangevraagde vergadering", schrijven de Assembleeleden aan Assembleevoorzitter Marinus Bee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May