Frans-Guyana neemt 1.150 kilo groenten en fruit in beslag
18 Jun, 06:47
foto
De justitiele autoriteiten in Frans-Guyana bezig met het onderzoek naar fruit en groenten die afkomstig zijn uit Suriname. (Foto: MO News)


Frans-Guyana heeft beslag gelegd op ruim 1.150 kilo groenten en fruit uit Suriname. De groenten en fruit zouden ethefon, een middel om ze snel te laten rijpen, bevatten. Er zijn monsters genomen die dit bevestigen. Vijf mensen zijn voor de rechter gedagvaard, meldt het parket in Cayenne.

De ethefon, een plantengroeiregulator, is in hoge dosering aanwezig in groenten en fruit geïmporteerd uit Suriname. In een persbericht kondigt het Openbaar Ministerie in Cayenne aan dat er van 13 tot 16 juni een omvangrijke controleoperatie heeft plaatsgevonden. Aangetoond is dat ethefon willens en wetens werd gebruikt en illegaal werd geïmporteerd op producten die al besmet waren uit Suriname, zegt Yves Le Clair, officier van justitie bij de rechtbank van Cayenne.

Naast de groenten en fruit is ook de mogelijke opbrengst van de doorverkoop van 100.487 euro in contanten in beslag genomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door diverse diensten in het buurland. Benadrukt wordt dat de volksgezondheid in gevaar is gebracht, terwijl ook schade is aangericht aan het milieu. "Er lopen nog aanvullende onderzoeken naar witwaspraktijken en wapenbezit," deelt Le Clair mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May