Na 5 jaar weer verkiezing jeugdvertegenwoordigers
02 Apr 2023, 16:51
foto
Het Nationaal Jeugdparlement dat vanaf 2017 demissionair is, wordt omgezet in de Jeugdraad Suriname.


Op 1 juni zullen de leden van de Jeugdraad Suriname (JRS) worden gekozen. Op 27 april zal via de website de kandidaatstelling plaatsvinden. Het Nationaal Jeugdparlement gaat over in de JRS. Minister Steven Mac Andrew Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zegt dat de overgang geen simpele kwestie van re-branding is.  De verkiezing is digitaal en Suriname wordt daarmee het eerste land in het Caribisch gebied met onlineverkiezing voor het jeugdorgaan.

Bij de officiële launch van het verkiezingstraject evalueerde Mitesh Bhaggoe, waarnemend directeur van het Nationaal Jeugdinstituut, de start van het Nationaal Jeugdparlement en ging in op het traject dat afgelegd wordt naar de JRS verkiezing. De eerste verkiezing van het jongerenorgaan heeft in 2004 plaatsgevonden. Het NJP is vanaf 2017 demissionair. Er is volgens Bhaggoe gekozen voor Jeugdraad Suriname, omdat de naam Jeugdparlement voor verwarring zorgt, maar ook vooral vanwege de rol die jeugdparlementariërs en het NJP dachten te vervullen.

Mac Andrew zei dat er meer verwacht wordt van de jongerenvertegenwoordigers. Zij zullen na de verkiezing actief moeten zijn in aan hen aangewezen ressorten. Daarbij zal contact met jongeren van groot belang zijn voor een goede wisselwerking en informatiestroom naar de JRS, die op deze manier weet krijgt van jongerenissues, meldt het ministerie. De bewindsman waarschuwt alvast voor disconnectie. Het ministerie zal daarom erop toezien dat er contact is met jongeren en dat er consultaties plaatsvinden.

Met de transformatie naar JRS komt er ook een nieuw logo met de kleuren groen (vruchtbaarheid), rood (progressiviteit), geel (gouden toekomst) en wit (gerechtigheid en vrijheid). De Jeugdraad Suriname is volgens Bhaggoe de stem van de jongeren van Suriname en draagt bij aan jongerenparticipatie op bestuurlijk niveau. De kernwaarden zijn: betrokkenheid, assertiviteit en zelfstandigheid. De installatie van de JRS-leden vindt op 5 juli plaats.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May