Heropstart getroffen ondernemers van 17 februari moeizaam
03 Mar 2023, 22:14
foto
Ondernemers die het slachtoffer zijn geworden van de plunderingen op 17 februari, willen veiligheidsgaranties.


48 van de 64 units van Suriname Times Mall zijn compleet geplunderd op 17 februari en zijn deze zaken praktisch failliet verklaard. Het opstarten van de zaken gaat moeilijk voor de getroffen ondernemers en werknemers. Het herstel van het zakendoen gaat moeilijk zonder het veiligheidsgevoel, zeggen ondernemers van Suriname Times Mall, Hermitage Mall, Connection Mall, Digicel Waterkant, Martha Mireille en de Surinaamse Chinese Business Alliance (SCBA).

Vertegenwoordigers van deze bedrijven hebben een onderhoud gehad met president Chan Santokhi, die voorgesprekken houdt om te komen tot een nationale dialoog. De materiële en immateriële schade is enorm na de plunderingen en vernielingen die op 17 februari hebben plaatsgevonden. Personeelsleden van de bedrijven zitten nog steeds in angst. De ondernemers willen permanente politie en militaire surveillance op belangrijke hoeken in Paramaribo.

Ze zien ook graag dat de aanvraag voor vuurwapen vergunningen voor zakenlieden worden versoepeld. De ondernemers zijn bereid bij te dragen aan buurtsurveillance en extra beveiliging. Om de opstart van de getroffen bedrijven te stimuleren, heeft Michel Brahim, directeur van Martha Mireille, tijdelijke vrijstelling van belastingen voorgesteld, in plaats van financiële compensatie.

Ma Xingrui van de SCBA, opperde om de export te stimuleren om zo de economische crisis aan te pakken. Een vast percentage van de belasting zou teruggestort kunnen worden voor exporteurs naar het model van China. Het staatshoofd heeft ook het advies gehad om het investeringsmilieu te verbeteren, door onnodige bureaucratie weg te werken en anti-corruptie maatregelen te treffen.

Een werkgroep met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en ambtenaren, moet klaarheid brengen hoe de rust kan worden teruggebracht, welke maatregelen moeten worden getroffen, hoe compensatie moet plaatsvinden en hoe de bedrijfsveiligheid kan worden opgevoerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May