Stichting 8 december 1982: 'Zwart'
02 Mar 2023, 18:50
foto


(Aangeboden)
 
Het is belangrijk om de impact van woorden en taal op ons denken en onze cultuur te erkennen en te begrijpen. Het gebruik van de term 'Zwarte Vrijdag' (verwijzing naar vrijdag de 17e februari om de gecoördineerde, gewelddadige aanval op de staatsveiligheid, de democratie en het recht op vreedzame demonstratie) , het zwarte schaap”( hij is degene, die altijd de schuld krijgt.), “Iemand zwart maken etc  (Iemand belasteren)” te beschrijven, kan bijdragen aan de 'normalisatie' van het verbinden van 'zwart' met iets negatiefs’. Dit kan weer bijdragen aan de bestendiging van racisme en de negatieve stereotypering van zwarte mensen.

In het kader van het Herdenkingsjaar 2023 (150 jaar afschaffing slavernij) is het passend om te overwegen of deze term nog steeds geschikt is voor het beschrijven van de gebeurtenissen die plaatsvonden. Het kan passender zijn om de gebeurtenissen op een andere manier te benoemen, een manier die meer recht doet aan de complexiteit van de gebeurtenissen en die geen bijdrage levert aan de normalisatie van racisme!

Een beroep in dit kader op de journalistiek en publicistiek maar ook de hele samenleving, inclusief de overheid en andere ngo's, die een rol te spelen hebben in het bevorderen van een inclusieve samenleving waarin racisme wordt bestreden is te overwegen of het gebruik van de term 'zwart' om iets negatiefs te duiden wel passend is. Door bewust te kiezen voor woorden en termen die niet bijdragen aan de normalisatie van racisme, kunnen we een stap zetten in de richting van een meer inclusieve samenleving. Er zijn alternatieve manieren om gebeurtenissen te beschrijven zonder gebruik te maken van woorden die negatief zijn geassocieerd met bepaalde groepen mensen.

Overheden en ngo's kunnen bijvoorbeeld actie ondernemen door het ontwikkelen en implementeren van beleid en programma's gericht op het bestrijden van racisme en het bevorderen van inclusie. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het bieden van trainingen en workshops over inclusiviteit en anti-discriminatie voor medewerkers en het implementeren van diversiteits- en inclusiebeleid. Journalisten en publicisten hebben een verantwoordelijkheid om zich bewust te zijn van de impact van hun woordkeuze en om te overwegen welke termen wel en niet geschikt zijn voor specifieke situaties. Kortom, het is belangrijk dat de hele samenleving zich actief inzet voor het bestrijden van racisme en het bevorderen van inclusie, en dat we ons bewust zijn van de impact van taalgebruik op onze cultuur en ons denken.

Sunil Oemrawsingh
Voorzitter
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May