Pakittow doet zijn verhaal op FB en gaat naar politie
18 Feb 2023, 18:35
foto
Stephano 'Pakittow' Biervliet


Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie vindt dat Stephano 'Pakittow' Biervliet zich als een heer moet aanmelden bij de politie. Hij moet zich niet terugtrekken en onvindbaar houden. Dat vindt Amoksi niet moedig van hem. Hij moet zich bij de politie aanmelden en zijn verhaal doen. Alle actieleiders zijn verantwoordelijk voor de escalatie, stelt de minister op een persconferentie vandaag. Biervliet heeft in een live uitzending op Facebook uitgelegd dat hij bedreigd is tijdens de protestactie en onder druk is gezet. Zijn leven stond op het spel. Hij zal zich aanmelden bij de politie. "Want ik heb niks gedaan".

Biervliet heeft een verklaring uitgegeven waarin hij zegt dat hij bedreigd is door onbekende personen in de menigte met zichtbare wapens. "Er bestaat bij mij geen enkele twijfel dat openbare geweldplegers in onderling contact stonden. Ik heb aanwezige agenten verzocht mij in veiligheid te brengen en hier is geen gehoor aan gegeven. Met moeite heb ik mijn naasten, waaronder minderjarigen in veiligheid kunnen brengen. Ondanks bedreigingen, heb ik de omgeving kunnen verlaten", zegt Biervliet.

"Ik ben niet gearresteerd en de politie heeft mij geen kennis gegeven van opsporing of uitgenodigd voor verhoor. Op het moment dat ik opgeroepen word, ben ik bereid te verklaren. De ondernemers die aan de ontstane chaos schade hebben ondervonden, wil ik medeleven tonen en sterkte wensen. Alle burgers roep ik op tot rust en begrip naar elkaar toe. Ik keur met de meeste klem alle geweldpleging, brandstichting en plunderingen af". Biervliet benadrukte dat hij opgeroepen heeft tot een vreedzaam protest.

In een live uitzending op Facebook heeft hij zijn relaas gedaan over wat zich zou hebben voltrokken tijdens de protestactie. Hij vindt dat de politie of militair die het eerst heeft geschoten met een automatisch geweer, de mensen agressief heeft gemaakt. Toen begonnen mensen het Assembleegebouw te bekogelen. Daarna is er met traangas geschoten. "Daar is de war begonnen. Ik was niet eens een uurtje met mijn vreedzaam protest begonnen".

"Vandaag de dag zou ik niet hier live kunnen zijn. Er is gericht geschoten naar mensen. Pakittow zou niet leven vandaag. Er waren drie mannen met een masker... Een man was met een schroevendraaier in mijn buik", legde Biervliet uit in zijn live op Facebook. Mensen met wapens waren rond hem toen het Assembleegebouw werd bekogeld. Zij hebben hem gedwongen om op de soundtruck te blijven. Ze hadden een kapmes, een lange houwer en pistolen bij zich. De man was onder invloed van alcohol.

Er was contact tussen zijn belagers met elkaar via een portofoon. Biervliet weet niet wie de mensen waren. Er werd door de mannen opdracht gegeven dat de soundtruck moest worden verplaatst. De chauffeur moest van de mannen inrijden op de politieagenten. Toen er met traangas werd geschoten, kon hij wegkomen geholpen door zijn security. Biervliet zegt zijn verhaal te vertellen aan de politie. De calamiteiten waren niet de bedoeling van de protestactie. "Ik voer al negen jaren vreedzame protestacties. Ik ben niet medeplichtig voor brandstichting. Het is erg wat gisteren is gebeurd. Dit mocht nooit gebeuren. Wij Surinamers zijn niet zo".
Advertenties