Van Trikt krijgt 8 jaar gevangenisstraf en boete
31 Jan 2022, 18:19
foto
Robert van Trikt


Ex-president van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, is vandaag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en een boete van SRD 500.000 subsidiair of 16 maanden hechtenis. Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft hem schuldig verklaard aan overtreding van de Anticorruptiewet, verduistering, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet Money Laundering. Volgens de rechter is er sprake van grootschalige corruptie in deze zaak, maar hield zij er rekening mee dat hij first offender is.

Het vonnis van de rechter telt 80 pagina's. De rechter zei dat de Anticorruptiewet van toepassing is voor Van Trikt, omdat hij een publieke functionaris is. Zij motiveerde dat er geen noodzaak was voor het sluiten van de verschillende overeenkomsten. Er is geen degelijk juridisch advies ingewonnen en de raad van commissarissen van de bank is niet gekend.

Van Trikt had zijn zakenpartner Ashween Angnoe van Orion aangetrokken als zijn adviseur. De rechter zei dat 625.000 euro was overgemaakt voor een van de projecten. Een deel van het geld vloeide terug naar Orion waarmee leningen van dit bedrijf zijn afgelost. Ook zijn leningen van de echtgenote van Van Trikt met dit bedrag afgelost.
Ook is gevonnist tot verbeurdverklaard van het gebouw van Orion aan de Krakalaan en terugbetaling van het bedrag van 625.000 euro. Een Range Rover bij Angnoe is ook verbeurdverklaard.

Het Openbaar Ministerie had tien jaar gevangenisstraf geëist.

Advertenties