President neemt vuilverbrandingsoven Kalebaskreek in gebruik
29 Apr 2019, 07:39
foto
President Desi Bouterse bekijkt de vuilverbrandingsoven te Kalebaskreek. (Foto: NII)


Het dorp Kalebaskreek beschikt sinds zondag over een vuilverbrandingsoven. President Desi Bouterse voert een speciaal milieuplan uit. Hij heeft de vuilverbrandingsoven in gebruik genomen. De president wil met dit project voorkomen dat vuil her en der gedumpt wordt.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid laat via het Nationaal Informatie Instituut optekenen dat de president het plan heeft opgevat om het binnenland te voorzien van vuilverbrandingsovens. Hiermee wenst de president in te spelen op een zoveel als mogelijk milieuvriendelijke manier van vuilverwerking. Met de vuilverbrandingsovens zal ook een enorme bijdrage worden geleverd aan het toerist- en milieuvriendelijk houden van het binnenland. “Het is toerismebevorderend, want wanneer men het dorp bezoekt en men ziet hoe schoon het is, dan komt men vaker”, zegt minister Elias.

De minister zegt dat de oven te Kalebaskreek overgedragen is aan de districtscommissaris, die verantwoordelijk is voor het beheer. Er zijn mensen ter plekke getraind om de oven te bedienen. Zo een oven heeft volgens Elias mogelijk een levensduur van maximaal twintig jaar. De verbrandingsoven kan per keer 150 kilo aan huisvuil verbranden en tot wel zes keer per dag. Materiaal zoals plastic, glas en blikken zijn niet voor de oven bestemd.

Een maand geleden nam first lady Ingrid Bouterse-Waldring de eerste vuilverbrandingsoven in gebruik te Wageningen, Nickerie. Er zullen dit jaar in totaal twintig vuilverbrandingsovens op verschillende locaties worden geplaatst. Vier dorpen langs de Nickerierivier en het Wayambogebied zullen ook worden voorzien. Er zullen ook grotere plannen volgen voor wat betreft de vuilverwerking landelijk, verzekert de minister de gemeenschap. De volgende verbrandingsoven wordt over vier weken in werking gesteld te Corneliskondre.
Advertenties

Friday 16 April
Thursday 15 April
Wednesday 14 April