Bijeenkomst 'We Zijn Moe': Bouterse als 'wakaman' bestrijden
02 Apr 2017, 03:14
foto
Maisha Neus heeft het initiatief genomen om maandag acties te voeren op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto's: René Gompers)


President Desi Bouterse is een ‘wakaman’ en moet op die manier bevochten worden. Dan pas zal hij begrijpen dat het volk zijn beleid zat is. Dit stelt Siebrano Pique, die zegt in hart en nieren NDP-er te zijn. Pique roept de bevolking, in het bijzonder de NDP-ers op, om maandag massaal te komen protesteren op het Onafhankelijkheidsplein tegen het beleid van “de leider die wij zelf daar hebben gezet.”

Pique heeft met enkele anderen het woord gevoerd bij de bijeenkomst van actiegroep We Zijn Moe op Flora. Zijn spreekbeurt heeft de boel op stelten gebracht. De NDP-er is zeer gebelgd, teleurgesteld in de leiders en zeer kwaad over de gevolgen van het gevoerde beleid. Dat We Zijn Moe actie voert, juicht hij toe maar de methode is aan verandering toe, stelt hij. “Den actie san we voer na poppenkast! Bouta na wan wakaman. If yu wan fight wan wakaman ie n’e kon dyaso nanga hoge Hollands sani. Na lek fa a man de, na so w’o fight a man. If na baricadeer um baricadeer, if na pasi mu tapu dan w’o tap den!”

Net als Pique is voor Maisha Neus de maat ook vol. Haar initiatief om maandag om 12 uur op het Onafhankelijkheidsplein te demonstreren wordt door We Zijn Moe ondersteund. “Het is klaar. De tijd van verandering is nu,” geeft de jonge Maisha aan. “Het is onze plicht als burgers. Nu moeten we wijzen dat we geen land zijn van lafaards. Ik ga niet stoppen tot dat deze regering naar huis is. Ze moeten allemaal aangeklaagd worden want wat ze hebben gedaan, kan niet. Het is misdadig en wij voelen het!” Zij roept alle groepen op die door toedoen van de regering in de problemen zijn geraakt. Pique drukt de samenleving wederom op het hart om de handen uit de mouwen te steken. “M’e taigi un baka. Wan wakaman y’e fight wakaman fasi! Met vlaggen zwaaien en roepen ‘Bouta moet weg’...a san dat n’e wroko!”

Pique is behoorlijk verhit. Hij gelooft niet in de ‘onschuld’ van Bouterse. “Ik heb het over mijn leider, a wan san mi nanga yu nanga omen trawan pot drape. Men zegt dat het de mensen om hen heen zijn maar hij is de leider. Als hij niet deugt, moet hij de laan uit. If ie ne deug iem sodemieter op. Ik zeg niet ‘weg met Bouta’. Ik doe niet aan poppenkast. Ik zeg: weg met die hele regering!” De jongeman merkt op dat hij in hart en nieren voor de paarse partij is. Maar de situatie wordt onhoudbaar. “Mij hou je niet meer voor de gek. If yu n’e kis’ yu srefi now, nooit moro yu kis yu srefi,” richt hij zich tot zijn mede NDP-ers. Hij roept de samenleving op om maandag daadwerkelijk op te dagen. “Un’ mus druk wan stempel, um sor’ a man tak werkelijk un weri!”

René Gompers
Advertenties