Regering wil definitie Staatsschuld wijzigen
29 Feb 2016, 00:01
foto


De regering wil de definitie van Staatsschuld wijzigen. De Raad van Ministers heeft de ontwerpwet reeds goedgekeurd. De wetswijziging is volgens de regering nodig "in verband met de zeer precaire toestand waarin staatsfinanciën verkeren". De wijziging moet zo snel mogelijk worden doorgevoerd, anders kunnen de monetaire autoriteiten in de gevangenis belanden als de wisselkoers van de SRD ten opzichte van de US dollar omhoog gaat. Dan kan het wettelijke leningsplafond voor de buitenlandse schuld worden overschreden.

Naast wijzigen van twee wetsartikelen komt er in artikel 3 lid 5 nog een volzin bij.
Van overschrijding van een obligoplafond ingevolge dit artikel is geen sprake voor zover deze overschrijding het gevolg is van een latere wijziging van de door de Centrale Bank van Suriname gehanteerde koersen voor het deviezenverkeer.
In de memorie van toelichting wordt aangegeven dat de wetswijziging eerder is aangekondigd door president Desi Bouterse. De wet moet voldoen aan internationaal gangbare normen voor het definiëren en doen vaststellen van de staatsschuld. Gewezen wordt op de sterk dalende grondstoffenprijzen van mijnbouwproducten.

Motivatie wetswijziging
Het beleid is volgens de memorie van toelichting streng aangepast. "Hierbij moet in acht worden genomen dat de Surinaamse schuldpositie een draagbare blijft en wel in relatieve zin volgens gangbare internationale normen van het meten en monitoren van de hoogte en de groei van de staatsschuld. Om aan deze normen te voldoen is het noodzakelijk dat de regering overstapt op andere definities voor de staatsschuld die internationaal worden herkend en erkend.
De definitie van staatsschuld die international gehanteerd wordt is verwoord in de External Debt Statistics, guide for compilers and users. Dit rapport is samengesteld door alle internationale organisaties die met de schuldproblematiek van landen te maken hebben.

Bij de definitie van staatsschuld afgeleid uit de internationale regelgeving is dus sprake van een schuld bij een uitstaande lopende schuld, waarop in de toekomst betalingen uit hoofde van aflossingen en/of interest gedaan moeten worden.
Voorts kan tevens de internationale voorgenomen financiering die ondersteunend zal zijn aan de structurele financieel economische hervormingen, de staatsschuld kunnen doen toenemen, doch van een aard zijn dat de schuldenlast binnen het wettelijk kader blijft en draagbaar is. Het betreft de voorgenomen concessionele leningen die zullen worden aangegaan om de diversifiëring van de economie te kunnen bewerkstelligen.

Benadrukt wordt dat de op voorhanden zijnde valutaveiling het risico met zich meebrengen kan brengen dat de wisselkoers eventueel hoger kan uitkomen dan de huidige. Hierdoor bestaat de kans dat het in de wet gestelde obligoplafond wordt overschreden. Indien deze overschrijding het gevolg is van een latere wijziging van de door de Centrale Bank van Suriname gehanteerde koersen voor het deviezenverkeer, is er geen sprake van het overschrijden van het obligoplafond in de zin van deze wet, vindt de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May