Akmos-voorzitter ziet sombere toekomst voor bedrijven
04 Oct 2015, 00:57
foto
Akmos-voorzitter Sham Binda


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) meent dat de wisselkoers voor de US dollar drastisch is gestegen, na aankondiging van president Desi Bouterse dat schulden aan particulieren uiterlijk eind dit jaar worden ingelopen. Binda rekent uit dat als uitgegaan wordt van SRD 1,5 miljard, komt dit neer op US$ 450 miljoen tegen de koers van Centrale Bank van Suriname (CBvS) van SRD 3,25 voor de US dollar. Zaterdag is de opkoopkoers gestegen naar SRD 3,65 voor de US dollar. De verkoopkoers is SRD 3,70.

Binda zegt aan Starnieuws dat de verwachting is dat de meeste mensen regelrecht naar de cambio zullen stappen, wanneer ze hun geld krijgen. Het bedrag dat betaald moet worden in het langlopend krediet van de CBvS aan de Staat zal, volgens de president vooraf gegaan worden door een voorschot om de Surinaamse dienstverleners te betalen. Dit bedrag komt uit het afgeroomde geld welke men in de afgelopen tijd heeft gehad bij de cambio's en financiële instellingen in ruil voor interventie dollars. "Dit is weer een vorm van geldschepping/monetaire financiering waardoor de SRD verder zal ontwaarden en de zwarte markt omhoog zal stuwen", meent Binda.

Door de afroming zijn de financiële instellingen met een tekort aan SRD's komen te zitten. Hierdoor werd geld lenen in SRD ontmoedigd (rente 13-15%) en de US$ werd aanbevolen tegen een veel lagere rente. "Ondernemers hebben terecht hierop ingespeeld en hebben hun prijzen dag op dag aangepast. Maar deze aanpassingen hebben ook hun invloed op de koopkracht, die sterk is teruggelopen. Ondernemers kunnen hun personeel geen salarisverhoging bieden en gaan over tot het inkrimpen," meent de voorzitter van de Akmos. Het resultaat is volgens hem grote werkloosheid en een uitzichtloze toestand. Daarboven komen nog de kosten van de nutsvoorzieningen, belastingen etc. Ook is de BTW aangekondigd, die wederom een druk zal leggen op de prijsvorming.

Kleine en middelgrote ondernemingen zullen overgaan tot sluiting, aangezien zij hun hoofd niet meer boven water zullen kunnen houden, legt Binda uit. Intussen zijn de energie en watertarieven ook verhoogd, zonder dat er duidelijkheid is over het tarief. Dit alles zal volgens Binda samen met de massaontslagen van andere branches, leiden tot de groei van de informele sector (men gaat hosselen) en zodoende zal de belastingdienst ook haar verwachte belastinggelden niet ontvangen. Een officiële devaluatie is volgens de voorzitter van de Akmos onvermijdelijk, maar dit zal niet veel betekenen als de dollar/euro verdiencapaciteit niet wordt opgevoerd.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April