Column: Verzoenen met schaakmat
26 Dec, 00:59
foto


Vandaag is het tweede kerstdag. Een kijkje in het hart en het geweten is op z'n plaats, vooral ook met het oog op de jaarwisseling die voor de deur staat. Het is een tijd om eerlijk te evalueren en niet de ogen te sluiten voor de werkelijkheid, de realiteit en de feiten. We leven in een land met regels op basis van wet en recht die voor eenieder moeten gelden. Wie in de fout gaat, moet beseffen dat er consequenties zijn. Kerst is de juiste tijd om zich hiermee te verzoenen.

Als de boodschap van de honderden miljoenen (elektronische) kerstwensen die mensen naar elkaar sturen daadwerkelijk begrepen wordt, zou het vredig moeten zijn op aarde. Maar niks is minder waar. Er is oorlog in Europa en het Midden-Oosten. In veel regio's, zelfs vlak naast onze zijdeur is er onvrede over de grens. Venezuela claimt een groot deel van Guyana, dat zich als een strohalm vastklampt aan Tigri, het grondgebied van Suriname. Tot nu toe is er geen bericht gekomen dat Bibis de Nederlandse ambassadeur op de vingers heeft getikt voor het gebruik van de verkeerde kaart van Suriname bij de mededeling over mogelijke onlusten na de uitspraak van het Hof van Justitie in het 8 december strafproces.

Desi Bouterse die tot 20 jaar cel en zijn makkers die tot 15 jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld, genieten nog steeds van hun vrijheid en zijn met de kerstdagen niet achter slot en grendel. Zij zijn al drie keer veroordeeld, maar zijn nog steeds niet achter de tralies. Het Openbaar Ministerie was al bezig om handboeien te oliën, maar het Wetboek van Strafvordering biedt ook na de uitspraak van het Hof de ruimte aan veroordeelden om uit het gevang te blijven. Tot twee dagen vóór oudjaar hebben de veroordeelden voor het plegen van 15-voudige moord de tijd om hun gratieverzoek in te dienen. Daarna kunnen ze naar de pagara-estafette zondag. Zolang de president niet heeft geantwoord op het gratieverzoek, mogen de daders die al 41 jaar vrij rondlopen, fluitend hun weg vervolgen. Het wordt tijd om de wetten van het land onder een vergrootglas te plaatsen.

Terwijl vredige, vrolijke, fijne, gezegende kerstdagen elkaar worden toegewenst, is het land op dit moment erger verdeeld dan ooit. Ook de etnische snaren worden flink bespeeld. Er wordt niet gekeken naar de feiten, maar tegen beter weten in wordt gesteld dat de mensen die te maken hebben met de veroordeling en uitvoeren van de vonnissen, op elkaar lijken en uit racistische overwegingen de paarse leider achter de tralies willen hebben. 

De personen die deze zeer gevaarlijke en gemene uitspraken doen, reflecteren zichzelf. Ze tonen hun ware inborst. In dit land wonen er alleen minderheden die getoond hebben hoe vredig en vriendschappelijk met elkaar kan worden omgegaan, waarbij samengewerkt wordt om het land op te bouwen. Het is mede een verdienste van NDP-leider Bouterse dat de rassentegenstellingen zwaar zijn gesleten en zijn partij de grootste weerspiegeling is van de bevolking van Suriname. Het is jammer dat figuren vanuit zijn gelederen bezig zijn de rassentimenten aan te wakkeren. Hopelijk zullen de nodige correcties niet uitblijven. De veroordeling heeft niks te maken met etniciteit!

Op het schaakbord is duidelijk te zien dat de koning schaakmat is! Wie wordt de nieuwe koning(in)?

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May