NDP: Nooit meer onderdrukking
10 Oct, 20:31
foto


De Nationale Democratische Partij wenst ten eerste haar felicitaties uit te brengen aan alle Surinamers maar in het bijzonder de totale Marron gemeenschap. 10 oktober staat in het licht van de nationale viering van de Dag der Marrons. Een markante dag in de geschiedenis van de nazaten van de tot slaaf gemaakten omdat op deze dag vanaf 1760 eindelijk de vredesverdragen werden getekend. Jaarlijks vieren en herdenken wij deze dag op 10 oktober waarbij de strijd van de Marrons werd gevoerd tegen onderdrukking en voor vrijheid.

Deze strijd was gericht tegen de brute onderdrukking en mishandeling door de Nederlandse koloniale overheersing.
De strijd van de voorouders, tegen onderdrukking werd ook over de gehele wereld gevoerd waar er sprake was van onderdrukking van de tot slaaf gemaakten.

De NDP erkent het recht van vrijheid en heeft daarom in 2010, de Dag der Marrons, onder regering Bouterse, officieel erkend als nationale feestdag. Door de zwaar bevochten strijd van de voorouders van de tot slaaf gemaakten hadden de koloniale overheersers geen keus dan om hen de afgedwongen vrijheid te geven.

10 oktober 2023 staat derhalve in het teken van alle vrijheden en rechten van de mens.  Het kan daarom nimmer zo zijn dat wij anno 2023, als volk, nog moeten vechten om onze rechten en vrijheden te laten erkennen, die in onze Grondwet verankerd zijn.

Die rechten en vrijheden omvatten het recht op onderwijs, het recht op volksgezondheid, het recht om op te komen voor onze belangen, het recht van protesteren, het recht van vrije meningsuiting en het recht van de persvrijheid.
Wij moeten jammer genoeg constateren dat in de afgelopen 3 jaren, de  boven aangehaalde rechten en vrijheden onderhevig zijn aan manipulatie, politieke druk en rancune.

De NDP roept daarom de regering op om het heilloze pad van onderdrukking te verlaten en het zelfbeschikkingsrecht van elke Surinamer te erkennen, ongeacht kleur, etniciteit, religie en cultuur achtergrond.
Suriname is een land waar wij samen met diverse groepen in eenheid en saamhorigheid dienen te wonen en leven.

De NDP wenst de Surinaamse samenleving en in het bijzonder de Marrons, een vreugdevolle en bezinningsdag toe.

De Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May