WK 2022 start over 16 dagen in Qatar
04 Nov 2022, 02:56
foto


Voor het eerst in de historie wordt het Wereldkampioenschap (WK) Voetbal niet in de maanden juni en juli gespeeld, maar in november en december. Het WK 2022 begint op 20 november en duurt tot en met 18 december. Gastland is Qatar, dat ook de openingswedstrijd speelt tegen Ecuador.

Het toernooi is in vele opzichten uniek. Het wordt voor het eerste gespeeld in de winter, voor het eerst in het Midden-Oosten en ... in een woestijnklimaat. Het toernooi is ook het kortste sinds het WK in 1978. Er doen 32 landen mee aan het WK voetbal 2022 in Qatar. Alle landen moesten zich kwalificeren via voorrondes, behalve gastland Qatar dat automatisch is geplaatst voor de eindronde van het WK voetbal in eigen land.

De Fifa besloot op grond van het klimaat in Qatar om de wedstrijden te houden in november en december.  In juni en juli is de gemiddelde middagtemperatuur in Qatar rond de 40 graden, te warm om anderhalf uur op wereldniveau te voetballen. De Fifa besloot uiteindelijk om het toernooi te spelen in de winter waarin de gemiddelde temperatuur in Qatar rond de 29 graden ligt.

Door de warmte in Qatar wordt alles uit de kast getrokken om het verblijf tijdens het WK zo aangenaam mogelijk te maken. Zo zijn de meeste stadions van het WK 2022 uitgerust met technologisch zeer geavanceerde aircosystemen en koelinstallaties.

Het zal een compact WK voetbal worden, met alle WK 2022 speelsteden en faciliteiten binnen een straal van 60 kilometer. Doha is de centrale stad met maar liefst vier stadions. De nieuwe stadions zijn zo gebouwd dat ze na het toernooi eenvoudig verkleind kunnen worden voor gebruik door plaatselijke clubs. De voetbalstadions die na het WK worden ontmanteld, gaan naar ontwikkelingslanden voor hergebruik daar.

De WK speelsteden zijn: Doha (thuishaven van Stadium 974, Khalifa International Stadium, Education City Stadium en Al Thumama Stadium); Lusail (Lusail Iconic Stadion); Al-Khor (Al Bayt Stadion); Al-Rayyan (Ahmad Bin Ali Stadion) en Al-Wakrah (Al Janoub Stadion). Er zullen in totaal 64 wedstrijden worden gespeeld in de acht stadions in vijf speelsteden.

Er is veel kritiek geweest op de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw van de WK-stadions in Qatar. Ruim 6.500 arbeiders zouden zijn omgekomen tijdens werkzaamheden voor het WK voetbal in het land. Het gaat bijna allemaal om arbeidsmigranten die werkten aan stadions, wegen of vliegvelden die voor het toernooi moesten worden gebouwd. Het is echter waarschijnlijk dat het dodental veel hoger is, omdat niet alle cijfers bekend zijn. De meeste doden komen volgens The Guardian uit India (2711), Nepal (1641), Bangladesh (1018) en Pakistan (824)

WK lied en mascotte

Hayya Hayya (Better Together) is het officiële WK lied. Dit nummer is gemaakt en uitgevoerd door Trinidad Cardona, Davido and AISHA.

De officiële mascotte van het WK 2022 in Qatar heet La’eeb. De naam is een Arabisch woord en betekent vrij vertaald 'supervaardige speler'. De naam bevat een apostrof, dit is gebruikelijk bij het vertalen van waarden vanuit het Arabisch naar het Romeinse alfabet. De apostrof geeft aan dat er een glottisslag gebruikt wordt, dat dan weer gebruikelijk is in de Arabische taal. Volgens Wikipedia is een glottisslag het kortstondig onderbreken van de klank van de stem of het aanzetten hiervan door het korte dichtklappen van de stemspleet en het hierbij onderbreken van de trilling van de stembanden.

Deelnemende landen zijn:
Qatar (gastland), Duitsland, Denemarken, Brazilië, België, Frankrijk, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland, Nederland, Argentinië, Iran, Zuid-Korea, Japan, Saudi-Arabië, Ecuador, Uruguay, Canada, Ghana, Senegal, Portugal, Polen, Marokko, Tunesië, Kameroen, Mexico, Verenigde Staten, Wales, Australië, en Costa Rica.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May