Noord-Mexico: Dammen en kranen lopen droog
20 Jun 2022, 22:38
foto
Mensen vullen containers tijdens een openbare waterdistributie, aangezien meer dan de helft van Mexico te maken heeft met matige tot ernstige droogte, in Escobedo, Mexico. (Foto's: Reuters)


Haar bejaarde buurvrouw is slechthorend, dus Maria Luisa Robles, een medewerkster van een supermarkt in de Noord-Mexicaanse stad Monterrey, vroeg luid voor de tweede keer: Heeft u geen water meer? Dat had ze inderdaad niet meer - en zij was het niet alleen. De kranen in deze volksbuurt van Sierra Ventana zijn meer dan een week geleden opgedroogd door een historisch tekort dat de belangrijkste industriestad van Mexico in zijn greep houdt.

"We hebben het allemaal moeilijk omdat er geen stromend water is", zegt Robles (60).
Wanhopig hebben Robles en haar buren hun toevlucht genomen tot het klimmen op een nabijgelegen gemeentelijke watertank, het kruiken te vullen en ze terug naar hun huizen te sjouwen om te drinken, koken, schoonmaken en lakens en schooluniformen te wassen.

Meer dan de helft van Mexico wordt momenteel geconfronteerd met matige tot ernstige droogte, volgens de federale watercommissie CONAGUA, te midden van extreme hitte die wetenschappers de klimaatverandering verwijten.

In het uitgestrekte stedelijke gebied van Monterrey, waar zo'n 5,3 miljoen mensen wonen, hebben de droogte en jaren van benedengemiddelde regenval geleid tot watertekorten in de hele stad.

"We zitten in een extreme klimaatcrisis", zei de gouverneur van Nuevo Leon, Samuel Garcia, vorige week op een persconferentie. "Vandaag de dag beleven we het allemaal en lijden we."

De stad begon in juni de toegang tot water te beperken tot zes uur per dag, waardoor scholen werden gedwongen de lesroosters aan te passen. De beperkingsmaatregelen veroorzaakten paniek en een stormloop bij het kopen van flessenwater waardoor de schappen van supermarkten leeg raakten.

Protesten en publieke woede nemen ook toe tegen frisdrank- en bierbedrijven wier federale concessies hen in staat hebben gesteld om water te blijven winnen, zelfs als de bewoners zonder moeten.

De deelstaatregering zegt water te besparen door pijplekken te repareren en drukkleppen te installeren, terwijl ze hard optreedt tegen boerderijen, bedrijven en slachthuizen die zijn betrapt op het stelen van water uit rivieren of clandestiene bronnen.

Met de heetste maanden voor de boeg, zal de crisis naar verwachting aanhouden. De hoop is dat de zomer wat consistente regenval zal brengen in dit droge klimaat.

Al dinsdag zouden twee van de belangrijkste dammen die het grootstedelijke gebied bevoorraden, Cerro Prieto en La Boca, leeg kunnen zijn, volgens Juan Ignacio Barragan, het hoofd van het water- en rioleringsbureau. Een derde dam, El Cuchillo, heeft een capaciteit van 45%. In een paar buurten is er geen stromend water meer, erkende Barragan vorige week op een persconferentie.

Een van hen is Sierra Ventana, waar Robles woont met haar bejaarde moeder, twee gehandicapte broers en zussen en een nichtje met een motorische beperking.

Om voor hen te zorgen, is veel water nodig, dus meerdere keren per dag, bij temperaturen van bijna 40 graden Celsius, stapt Robles heen en weer vanuit het waterreservoir, samen met medebewoners die emmers slepen of kinderwagens vol met kannen voortduwen.

Vorige week op een middag was ze net klaar met haar laatste reis toen ze zich haar slechthorende buurvrouw herinnerde. "Wat anders kunnen we doen?" vroeg ze, voordat ze voor de laatste keer naar de tank ging. "We hebben water nodig om te leven."
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March