IMF's Ding Ding: Doelstellingen gehaald voor evaluatie
16 Feb 2022, 07:21
foto
IMF-functionaris Ding Ding


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal een kantoor openen in Paramaribo. Dat heeft de IMF-functionaris Ding Ding gezegd tijdens een zoom-meeting dinsdag waarin hij is ingegaan op de goedkeuring van de eerste evaluatie van de uitvoering van Herstelprogramma volgens de Extended Fund Facility-overeenkomst. Ding Ding leidt het IMF-team dat besprekingen voert met de Surinaamse autoriteiten.

Hij herhaalde dat Suriname op spoor is met de uitvoering van het Herstelprogramma en dat de autoriteiten vastbesloten zijn zich te houden aan de uitvoering van het plan. Ding Ding wees erop dat alle kwantitatieve doelstellingen die eind december 2021 zijn beoordeeld, zijn gehaald. "Het Herstelplan van de Surinaamse autoriteiten zet een koers uit richting schuldhoudbaarheid, afnemende inflatie en economisch herstel. Er is ook een belangrijke nadruk gelegd op sociale stabiliteit."

De IMF-functionaris verduidelijkte dat het Fonds niet beslist over de besteding van de middelen die zij overmaakt volgens de EFF. Een deel van het geld wordt gestort op de Centrale Bank van Suriname ter versterking van de internationale reserves, en het ander deel gaat naar de autoriteiten die bepalen waar het geld voor zal worden gebruikt.

Ding Ding was ook positief gestemd over de vooruitgang die de Surinaamse autoriteiten maken bij de besprekingen voor schuldsanering bij hun crediteuren. Hij merkte op dat de invoering van sommige maatregelen in het Herstelplan tijdrovend zijn en er behoefte is aan hulp. De overeenkomst met het IMF houdt ook in dat het Fonds technische assistentie biedt waar dat vereist is.

De Raad van Bestuur van het IMF moet de eerste evaluatie nog goedkeuren, waarna de tweede tranche van de EFF, US$ 56,4 miljoen zal worden overgemaakt. De tweede evaluatieronde is in mei en als alles nog op spoor zit, zal volgens Ding Ding de derde tranche van de lening van US$ 690 miljoen in juni worden overgemaakt. De evaluaties vinden om de drie maanden plaats.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May