10 dorpen Boven Suriname worden voorzien van stroom
05 Feb 2022, 04:44
foto
President Chan Santokhi wordt in het dorp Gengeston te Boven Suriname verwelkomd. 10 dorpen worden voorzien van 24 uurs stroom. (Foto's: CDS)


Tien dorpen in Boven Suriname zullen voorzien worden van continu stroom. Vrijdag is in bijzijn van president Chan Santokhi en in afwezigheid van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners in Gengeston het ceremoniële startsein gegeven voor het elektrificatieproject. De granman, die uitgenodigd was, is op basis van politieke druk afgezegd. Hierover hebben zijn kabinet en de fracties van de NDP en de BEP protest aangetekend. Deze fracties hebben hun misnoegen geuit door eveneens afwezig te zijn.

Naast Gengeston worden ook de dorpen Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi en Nieuw Aurora, voorzien van 24 uurs stroom. Santokhi benadrukte dat de regering haar beloftes nakomt. “Velen hebben beloofd. Deze regering belooft niet alleen, maar komt haar beloftes na,” meldt de Communicatiedienst Suriname. Het streven is om dit project in 2023 op te leveren. Tegen die tijd moeten ongeveer 1.950 huishoudens en bedrijven in het Boven Suriname gebied voorzien zijn van 24 uurs elektriciteit.



De elektrificatie zal geschieden middels zonnepaneelsystemen, de zogenaamde solar mini-grids. Het project is begroot op 6 miljoen euro en US$ 2.25 miljoen. 5 miljoen euro in de vorm van een schenking is afkomstig van de Europese Unie via de Caribbean Investment Facility. 1 miljoen euro van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gecalculeerd op basis van arbeid, transport, engineering en projectmanagement services en US$ 2.25 miljoen van de IDB in de vorm van een lening.

Er zal een totaal vermogen van 1.709 kilowatt in de 10 dorpen worden geïnstalleerd, waarvan 554 kilowatt voor Nieuw Aurora. De dorpen zullen collectief 820 masten leveren en er ook voor zorgen, dat 38.855m2 schoongemaakt terrein beschikbaar gesteld wordt ten behoeve van het opstellen van de zonnepanelen. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May