Ex-senator Joseph gearresteerd voor moord Haïtiaanse president
16 Jan, 08:38
foto
Moordenaars gewapend met geweren bestormden op 7 juli de privéwoning van president Jovenel Moise in de heuvels boven Port-au-Prince en schoten hem dood. (Foto: Reuters)


De Jamaicaanse autoriteiten hebben een voormalige Haïtiaanse senator gearresteerd die een hoofdverdachte is van de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise in juli. De woordvoerder van de Jamaica Constabulary Force, Dennis Brooks, vertelde persbureau Reuters dat John Joel Joseph, een bekende Haïtiaanse politicus die door de autoriteiten is genoemd als verdachte van de moord op Moise, vrijdag door de autoriteiten is gearresteerd.

Brooks wilde niet zeggen of de arrestatie volgde op een verzoek van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation, dat ook onderzoek doet naar de moord. Het was ook onduidelijk waar Joseph in Jamaica werd gearresteerd.

Ondertussen vertelde de hoofdinspecteur van de politie van Jamaica, Stephanie Lindsay, aan persbureau Associated Press dat enkele andere mensen samen met Joseph ook waren gearresteerd en dat de autoriteiten probeerden vast te stellen of ze familieleden waren. Lindsay zei dat ze zaterdag voor zonsopgang werden gearresteerd en deelde geen andere details. "Om meer dan één reden delen we niet meer informatie", zei ze.

Onder degenen die de arrestatie verwelkomden, was Claude Joseph, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, die kort als interim-premier diende na de moord op Moise. "De arrestatie van John Joel Joseph toont aan dat er geen schuilplaats zal zijn voor degenen die direct of indirect betrokken zijn bij de moord", schreef hij op Twitter, zeggende dat de internationale inspanning die hij inzette, vruchten blijft afwerpen.

Joseph is de tweede verdachte die in Jamaica wordt gearresteerd. Eind oktober arresteerden de Jamaicaanse autoriteiten de voormalige Colombiaanse soldaat Mario Antonio Palacios. Hij is onlangs door de Verenigde Staten uitgeleverd en wacht op een nieuwe rechtszitting nadat hij werd beschuldigd van samenzwering tot moord of ontvoering buiten de VS en voor het verlenen van materiële steun met de dood tot gevolg, wetende of voornemend dat dergelijke materiële steun zou worden gebruikt ter voorbereiding op of de samenzwering uitvoeren om te doden of te ontvoeren.

Moordenaars gewapend met geweren bestormden op 7 juli Moise's privéwoning in de heuvels boven Port-au-Prince en schoten hem dood, wat leidde tot een grote klopjacht en onderzoeken in verschillende landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Meer dan 40 mensen, waaronder 18 voormalige Colombiaanse soldaten, zijn gearresteerd in verband met de aanval, waarbij de vrouw van Moise gewond raakte.

Colombiaanse regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat de meerderheid van de voormalige soldaten gedupeerd was en niet op de hoogte waren van de echte missie. De soldaten, die nog steeds in de gevangenis in Haïti zitten, hebben de autoriteiten beschuldigd van marteling, terwijl de Colombiaanse regering onlangs zei dat de consul van het land in Haïti werd bedreigd nadat hij had geprobeerd humanitaire hulp te verlenen.
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July