Brazilië: Vier veroordeeld voor brand in nachtclub
12 Dec 2021, 14:30
foto
De brand in nachtclub Kiss had Brazilië geschokt. Bij het incident zijn 242 mensen gedood. (Foto: AFP)


Een Braziliaanse rechtbank heeft vier mensen veroordeeld voor hun rol bij een brand in een nachtclub waarbij 242 mensen om het leven kwamen. Ze kregen straffen tot 22 jaar.

De brand van 28 januari 2013 in de Kiss-nachtclub in de zuidelijke stad Santa Maria begon toen leden van een muziekband fakkels aanstaken waardoor het plafond in brand vloog.

Twee eigenaren van de zaal en twee leden van de Gurizada Fandangueira-band zijn vrijdag schuldig bevonden aan moord en poging tot moord op de slachtoffers, voornamelijk jonge universiteitsstudenten.

Clubmede-eigenaren Elissandro Callegaro Spohr en Mauro Londero Hoffmann kregen respectievelijk 22,5 en 19,5 jaar gevangenisstraf. Bandleden Luciano Bonilha Leao en Marcelo de Jesus dos Santos kregen elk 18 jaar.

Rechter Orlando Faccini deed het vonnis op de tiende dag van een emotioneel proces dat werd gehouden in Porto Alegre, de hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Sul.
"De schuld van de beklaagden is groot... zoveel leven is niet bij toeval afgenomen", zei Faccini.

Bij onderzoek bleek dat de locatie geen werkende brandblussers had, slechts twee deuren om mensen te evacueren van een overvolle dansvloer en slechte noodsignalisatie.

De politie concludeerde dat de brand was begonnen toen vonken van een fakkel die door de muzikanten werd aangestoken, het isolatiemateriaal van het plafond van de club deden ontbranden, waardoor dodelijke dampen vrijkwamen en de locatie in een dodelijke val veranderde.

De rechtbank hoorde de getuigenissen van 14 overlevenden, 19 getuigen en de vier verdachten.

"De laatste keer dat ik rende, was om mezelf van de dood te redden", zei Kelen Giovana Leite Ferreira, een overlevende van de tragedie bij wie een deel van haar rechterbeen werd geamputeerd, tegen de rechtbank.

Devalni Rosso, een andere overlevende, toonde de jury haar rug en armen bedekt met littekens van het vuur, dat 50 procent van haar lichaam verbrandde.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May