Column: Politieke Borrelpraat 615
07 Jun, 22:55
foto
Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, tijdens de ondertekening van de samenwerking aan het woord. (Foto: Ranu Abhelakh)


"Na twee weken druppelen de uitslagen van de verschillende hoofdstembureaus binnen. Wat een trage vertoning was dat."
“Ach, ik zeg: een obstructietechniek omdat men niet heeft gewonnen.”
“Had Paars echt gedacht dat ze met wat djotehlallige pakketten, een highway en andere peperdure propaganda vooral in de stad zetelwinst zou halen?”
“En dat die overdaad aan eenzijdige, schreeuwerige en opruiige partijpropaganda op de staatszender zou helpen? Het maakte de walging tegen Paars alleen nog groter.”
“Niet voor niets heeft het volk Paars weggestemd.”
“Dat zegt men, maar toch, zestien zetels is niet niets. En wegstemmen noem ik een partij die van zes zetels zonder lijstverbinding nul zetels zou hebben gehaald.”
“Deze regering heeft het vooral economisch zo zout gebakken, dati someni krioro nanga dogla, sneesi nanga jampanesi, nanga christen stem tapu Oranje, alleen maar om dat Paarse vreet, steel en lieg-monster in de oppositiebanken te krijgen.”
“Ja, yu e taki bradi now, maar kijk wat voor coalitie daartoe snelsnel zonder gedegen regeerakkoord bij elkaar geharkt en getimmerd moest worden om dat anti-paarse gestalte te geven.”
“Maar Paars heeft met ABOP gesproken, maar Lonneman heeft de boot wijselijk afgehouden: wat Paars hem in 2015 heeft geflikt, is hij niet vergeten.”
“Ik vond hem op die insinuerende vragen van La-Biem op de Alfabetische zender heel goed gereageerd hebben, bijvoorbeeld over de trage afhandeling van de verkiezingsuitslag.”
“Wat vond onze Lonniehonnieponnie daarvan?”
“Hij vond er niets alarmerends aan, zolang de wettelijke procedures en tijdslimieten worden gevolgd, zodat op 12 augustus uiterlijk de nieuwe president beëdigd kan worden.”
“Chan liet in een ander interview blijken veel meer haast te hebben.”
“Hij kan misschien niet zo lang wachten om de rommel te gaan ruimen en dit land te gaan redden en de job te gaan doen.”
“En wat zei Lonnie precies over dat praten met de Paarse partij”
“Zoals we van Lonnie gewend zijn: hij was daar openlijk en eerlijk over. Er is in de tweede lijn gesproken, ja. Er is een paar keer met Hoeffie in Moengo gesproken, ja. Die man probeert opening te zoeken voor zijn partij die heeft verloren. Dat is begrijpelijk, ja, maar ‘hij heeft die opening bij mij niet kevonden.”
“Is hem het presidentschap aangeboden?”
“Uit zijn woorden bleek van wel. Maar eerst zouden ze met 16 plus 10 de voorzitter van DNA binnenhalen en dan zou gekeken worden naar het presidentschap. Dat was te onzeker voor Lonneman.”
“En op de social media wordt er geklaagd dat ‘unu krioro no fen’neks, den ‘koerie’ ab’ing voor het zeggen, now.”
“En anderen jutten op dat kuly nanga marron no e fiti, ze passen niet bij elkaar.”
“Ja, La-Biem vroeg daar ook naar en Lonnie zei heel sterk dat de nieuwe coalitie juist deze twee etnische groepen dichter bij elkaar zal brengen. In zijn woorden: ‘om dat stigma over hindostanen  en boslandcreolen ‒ hij zei gelukkig niet ‘marrons’ ‒ weg te werken.”
“Hm, goed geantwoord; La-Biem kon daar geen speld tussen krijgen.”
“De nieuwe regeerders moeten wel weten dat er vanaf dag 1 zeer kritisch op hen gelet zal worden en dat ze zeker op de social media flink op hun donder zullen krijgen als ze hun prachtige beloften niet tijdig nakomen en aan het frommelen en tyukunezen slaan.”
“Ja, anders stemmen we in 2025 weer slim, dus tegen de regering en dan komt Paars als oppositie weer aan de macht.”
“Maar zoals na elke verkiezing willen velen terecht herziening van ons kiesstelsel: landelijke evenredigheid. Het kan inderdaad niet dat je in het ene kiesdistrict met een duizendtal stemmen een zetel haalt, en in het andere kost diezelfde zetel 7.000 stemmen, a no kang!”
“Goed idee, maar ga dat uitvoeren, zoals met al die geweldige nieuwe ideeën die we naar voren brengen, ga, go, doewet!”
“Waarom kan het kiesstelsel maar niet gewijzigd worden, meester?”
“Kijk wie er overgewaardeerd zijn en nu in de coalitie zitten. Denk je dat die vóór zullen stemmen? En denk je dat de Paarse oppositie ook vóór zal stemmen?”
“Jeetje, dan heb je 16 +2 +10 = 28 tegen zo een wijziging van het kiesstelsel. Doewet noh, het feestje gaat lekker niet door, klarie.”
“Hopelijk zal dat ook niet met nog meer noodzakelijke, maar impopulaire maatregelen gebeuren.”
“Laten we hopen dat Baas Chan met z’n 20 zetels niet zal zwichten voor eventuele chantage van coalitiegenoten, anders zijn we wederom vijf jaren de pineut met een geboorde emmer.”
“Waarom weer zo negatief, jeetjes mang. Er is nog niet eens een nieuwe president en nog geen nieuwe regering, en jullie beginnen al een hoop negativiteit over hen uit te storten.”
“Na wat we de afgelopen jaren hebben meegemaakt, kan je ons deze alertheid niet kwalijk nemen; sneki beti unu, un frede woron now.”
“Maar intussen hebben we binnen twee weken meer dan 120 Corona-besmettingen. Dat gaat goed fout.”
“Toch vinden sommige mensen via opbelprogramma’s dat men ons met die totale lockdown in een concentratiekamp wil opsluiten. Mensen gaan stressen en zelfmoord plegen en zo.”
“Ja, en anderen vinden dat die totale lockdown eerder zal werken bij de rijken en mensen met een vast salaris, maar voor de sociaal zwakkeren die van een dagelijkse hossel leven, betekent het zware pinarie.”
“Politieke toppers vinden dat mevrouw Doewet met haar dictatoriale wijsvingertje en kazerne-schreeuwtoon met de belangen van deze grote groep kleine ondernemers nauwelijks rekening houdt.”
“En toch heb ik waardering voor dit Covid-team dat nu zonder duidelijke overheidsdekking doorgaat om ons voor een massale uitbraak van dat virus te behoeden door ons voor onze eigen bestwil twee weken thuis te houden.”
“Klopt, ze moet wel meer met stakeholders in het openbaar communiceren en niet alleen met journalisten die vaak tot vervelens toe dezelfde, soms niet terzake doende vragen stellen.”
“Maar gelukkig worden we wijs en zetten we illegaal opgepakten niet meer in een hotel in quarantaine, maar in hokjes in de hal van het KKF en ze worden alleen van het minimale voorzien.”
“Ron, jij mag dinsdag op straat en naar de supermarkt, ik ga vrijdag. Sjaak, jij moet maandag, je familienaam begint toch met E?”
“Nee, met S; ik heet toch ESsebloem?” 
“Corona is bezig ons allemaal goed wijs te maken, vooral degenen die nog ‘niet goed wijs’ zijn of spelen, proost.”

Rappa

Advertenties