RGD-bond eist vertegenwoordiging in nieuw bestuur
03 Apr, 14:44
foto


Dit weekend. Dat is precies de tijd die bondsvoorzitter Robby Naarendorp bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) de minister van Volksgezondheid geeft om zijn belofte na te komen. Minister Antoine Elias had Naarendorp de garantie gegeven dat hij een vertegenwoordiger van de bond zou benoemen in het nieuwe Stichtingsbestuur dat is aangetreden bij de RGD. Tot nog toe is dat ondanks diverse gesprekken met de bewindsman uitgebleven.

Naarendorp omschrijft de benoeming van een nieuw stichtingsbestuur zonder medeweten van het 'oud' bestuur en de bond als een staatsgreep. Twee maanden geleden had minister Elias de bondsvoorzitter gezegd dat hij van plan was een nieuw bestuur te installeren van vijf personen, het minimum aantal volgens de statuten. "Nu is er een bestuur van drie personen, dus dat kan volgens de statuten ook niet," zegt een gebelgde Naarendorp. Hij had de naam van de bondsvertegenwoordiger doorgespeeld aan de minister, die had beloofd er werk van te maken.

Het verbaasde de vakbondsman dan ook dat er daarna een nieuw bestuur was geïnstalleerd zonder vertegenwoordiging van de bond. Toen hij contact maakte met de bewindsman, was die terughoudend en aarzelend, maar hij beloofde de zaak volgende week te bekijken. Elias heeft de  bondsman gezegd dat hij het voorstel zal voorleggen aan de president.  "Hoe dan?," vraagt Naarendorp. Hij zegt de indruk te hebben dat de minister slechts een marionet was in de benoeming van het nieuw bestuur. "Ik heb sterk de indruk dat het nieuw bestuur is geïnstalleerd om een aantal dingen te doen binnen de RGD en ze willen geen pottenkijkers."

Het kan niet anders, zegt Naarendorp. "Als je twee maanden voor de verkiezingen een nieuw bestuur installeert en dan ook niet conform de statuten, dan is er iets niet pluis." Hij merkt op dat hij de bewindsman dit weekend geeft om de bondsvertegenwoordiger ook te benoemen in het nieuw stichtingsbestuur. "Anders zullen wij dienovereenkomstig handelen," kondigt hij aan.