Stivoki kan na 4 jaar misbruikte meisjes weer opvangen
19 Feb, 08:38
foto
De hoofdingang van het gebouw van Stichting voor het Kind dat dinsdag is geopend. Voorzitter Karel Choennie doet de deur open. (Foto's: René Gompers)


“Zeg aan iedereen, dit moet nooit meer sluiten,” roept Dwight ‘Rasta’ van der Bok, terwijl hij op de foto gaat met de Sisters of Devine Love uit Nigeria en bisschop Karel Choennie. Rasta heeft zojuist het nieuwe naambord van Stichting voor het Kind (Stivoki) helpen onthullen. Het tehuis, dat seksueel misbruikte meisjes opvangt, was ruim vier jaren gesloten. Met behulp van Su Aid, die SRD 1 miljoen heeft opgehaald, zijn dinsdag de deuren heropend. 

De voorzitter van Stivoki, is zichtbaar blij. Hij is God dankbaar voor Su Aid, de hulp die op gang gekomen is sinds de inzamelingscampagne, voor de ‘engelen’ die zaken mogelijk hebben gemaakt. De stichting was in 1986 opgericht en opereerde vrij onafhankelijk. Ook van de kerk. Maar in 2016 was ze genoodzaakt de deuren te sluiten na een reeks van financiële problemen. De subsidie bleef weg, salarissen van het personeel konden niet meer betaald worden. Na de sluiting werd het gebouw doelwit van vandalen, dieven en zwervers. Er is behoorlijk veel schade aan het gebouw toegebracht.

Choennie was zeer aangedaan door de gebeurtenissen. Hij had zich voorgenomen om “het huis van zorg” in ere te herstellen. Maar dat ging niet over een leien dakje. Het was een ‘struggle’ om in het bestuur te komen. Na een moeilijke weg is dat eindelijk gelukt. Zijn eerste daad was het aantrekken van Rasta die “deed wat zelfs de politie niet kon.” Deze ‘engel’ heeft lange tijd de plek bewaakt. Tijdens de renovatie werkzaamheden is er geen cent betaald aan security, deelt Choennie mee. Rasta is bedacht met een certificaat. Hij is heel erg blij met het resultaat. 

Su Aid heeft in 2018 SRD 1 miljoen voor de stichting opgehaald. Choennie is het team, met voorzitter Giwani Zeggen voorop, heel erg dankbaar. “Money is no problem, giving love is the problem,” merkt Choennie op. “Zodra er vertrouwen is, komt het geld wel. We zien dat door het vertrouwen zoveel bereikt is. Mensen hebben vertrouwen in Su Aid, aan hen kun je je geld geven zonder je zorgen te maken. De hulp is gekomen, gewoon door het vertrouwen. ” Staatsolie is de grootste donateur met meer dan SRD 400.000. De ministeries van Volksgezondheid en Onderwijs hebben nu het gebouw af is hulp toegezegd. Het Unicef springt nu ook in. 

Zeggen is ook blij met het resultaat. Hij deelt mee dat er nog wat geld over is. Daarmee wordt er verder ingericht onder andere. “We zijn allemaal blij dat de misbruikte kinderen hier weer opgevangen en begeleid kunnen worden,” geeft hij aan. “We beginnen met 10 kinderen. Het gebouw kan 42 opvangen.” Su Aid is alle donateurs dankbaar.  Op een plakkaat die Zeggen en Choennie hebben onthuld, wordt benadrukt dat ‘Suriname’ dit voor mekaar gekregen heeft.

René Gompers

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March