Macron bespreekt Midden-Oosten-crisis
04 Jan 2020, 18:11
foto
De Franse president Emmanuel Macron en de Nigerese president Mahamadou Issoufou (niet in beeld) geven een nieuwsconferentie tijdens een herdenkingsdienst van Nigerese soldaten die zijn omgekomen in een militaire kamp in de hoofdstad Niamey. De Islamitische Staat eiste de aanslag op. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag, vandaag, ingestemd met zijn Iraakse tegenhanger om inspanningen te leveren om de spanningen in het Midden-Oosten te temperen. De inspanningen komen nadat de Iraanse militaire commandant Qassem Soleimani werd gedood in een Amerikaanse luchtaanval.

"De twee presidenten kwamen overeen om in nauw contact te blijven om verdere escalatie van spanningen te voorkomen en om te handelen om de stabiliteit in Irak en de bredere regio te waarborgen," zei het kantoor van Macron over zijn telefonische discussie met de Iraakse president Barham Salih.

Op zaterdag marcheerden tienduizenden mensen in Bagdad in een rouwprocessie van de Iraanse militaire chef Soleimani en Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis. De twee zijn geliquideerd in een Amerikaanse luchtaanval die het spookbeeld van een breder conflict in het Midden-Oosten heeft opgeroepen.

Macron besprak ook ontwikkelingen in het Midden-Oosten met de de facto heerser van de Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi kroonprins Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan. De twee leiders onderstreepten het belang van het bestrijden van de Islamitische Staat en het aanpakken van de politieke crisis in Libië, aldus het kantoor van Macron.

Eerder op zaterdag zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, dat hij de situatie in het Midden-Oosten had besproken met zijn Duitse tegenhanger, Heiko Maas, en senior Chinese diplomaat Wang Yi.

"We hebben met name nota genomen van onze overeenstemming over het belang van het behoud van de stabiliteit en de soevereiniteit van Irak en de hele regio in het algemeen, evenals de noodzaak voor Iran om elke nieuwe schending van het Verdrag van Wenen te voorkomen," zei Le Drian. Onder het akkoord van Wenen van 2015 werden de meeste internationale sancties tegen Teheran in 2016 opgeheven in ruil voor beperkingen op het nucleaire werk van Iran. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump stopte echter met de deal.
Advertenties