Moestadja bij inauguratie Indonesische president
16 Oct, 17:08
foto
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid.


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid zal de inauguratie van de Indonesische president Joko Widodo en vicepresident Ma’ruf Amin op zondag 20 oktober bijwonen in Jakarta. Moestadja aan het hoofd van vijf man tellende delegatie uit Suriname, zal geen formele gesprekken met Indonesische autoriteiten voeren. 

Widodo wordt voor een tweede termijn beëdigd na het winnen van de presidentsverkiezing in april van het jaar. De plechtigheid is van zondagochtend verschoven naar de middaguren, zodat christelijke belijders in de ochtend eerst naar de kerk kunnen. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen na de aanslag op minister Wiranto. 

De Indonesische politie en defensie zetten ongeveer 27.0000 personen in om een aantal overheidsgebouwen inclusief de residenties van de staatsmannen te beveiligen. Ook de wegen die zij zullen passeren op weg naar het parlementsgebouw, waar de ceremonie is, worden afgesloten, gaf het voorlichtingshoofd van de politie, brigadier-generaal Dedi Prasetyo eerder in de week aan. Hij voegde eraan toe dat de politie geen indicatie heeft van mogelijke veiligheidsissues. 

De extra veiligheidsregels komen na de aanslag op de Indonesische minister politieke en veiligheidszaken Wiranto in Pandeglang, Banten Provincie (West Java), vorige week donderdag. Wiranto kreeg twee messteken in de maag en moest operatief worden behandeld. Het anti-terrorisme team van de politie heeft intussen 26 personen in detentie, inclusief aanvallers – alleen vermoedelijk deel van de terreur groepering, Jamaah Ansharut Daulah, die de Islamitische Staat trouw heeft toegezegd en verantwoordelijk is geweest voor enkele recente aanslagen in Indonesië.

Hoewel geen directe dreiging, houdt de politie ook rekening met mogelijke protesten op zondag. In september startte enkele universiteitsstudenten met straatprotesten om de aanname van een wetsvoorstel tot herziening van de wet op de Commissie voor de uitroeiing van corruptie. De protesteerden vinden dat de herziening de strijd tegen corruptie in het land zal verzwakken.

Indien personen zondag willen protesteren, zullen zij zich aan de wetgeving en de openbare orde moeten houden, zei de politiewoordvoerder. Hij liet wel een waarschuwend geluid horen dat demonstraties vreedzaam moet verlopen, daar die kwetsbaar is voor kwaadwilligen met andere bedoelingen.

Indonesië draait op voor de kosten van het verblijf van de minister en zijn echtgenote van 19 tot en met 21 oktober. Moestadja heeft Suriname vaker vertegenwoordigd in Indonesië en verschillende werkbezoeken aan dit Aziatische land gebracht. Afgelopen augustus vertoefde een Indonesische parlementaire delegatie onder leiding van ondervoorzitter Utut Adianto in Suriname om de vriendschapsbanden te verstevigen. Indonesië wil meer samenwerken met Suriname.  

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May