Parmessar zoekt bij IDB kapitaal voor agrarische sector
13 Oct, 15:22
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV.


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft overleg gehad met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor financiële ondersteuning van de agrarische sector. Het is volgens LVV bekend dat het lokaal moeilijk is om aan geld te komen waardoor gezocht wordt om via buitenlandse instellingen, zoals de IDB en andere internationale financieringsinstellingen dit kapitaal beschikbaar te stellen.

LVV zegt in een persbericht dat door de strikte voorwaarden bij bankinstellingen, waarbij ondernemers in de agrarische sector vaak niet direct geholpen kunnen worden aan minder duur kapitaal, wordt in overleg met de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname, nagegaan welke financiële modaliteiten mogelijk zijn om de groep tegemoet te komen. 

Het (garantie)fonds is bedoeld om de totale agrarische sector te stimuleren en ze als basisgarantie te bieden dat de overheid achter hen staat. Het fonds moet agrariërs in staat stellen om een lening te nemen met een dekking van de staat zodat die zichzelf terug kan betalen, stelt LVV via het Nationaal Informatie Instituut. Parmessar vindt het nodig om naast het kredietfonds en andere mogelijkheden ook fondsen te hebben die direct beschikbaar zijn met een zacht rentepercentage om de agrariër te ondersteunen in het proces tot verdere ontwikkeling binnen de sector. 

In dat kader zal de minister er alles aan doen om internationale organisaties en banken zover te krijgen, zoveel mogelijk fondsen beschikbaar te stellen. "Wij moeten als overheid de garantie bieden en input creëren als wij inderdaad willen werken aan de ontwikkeling en het opzetten van een voedselschuur binnen de regio", stelt Parmessar.
De IDB is intussen bereid gevonden om hieraan te werken. Verder zal de IDB ook een deskundige ter beschikking stellen aan het ministerie voor technische bijstand.