Korpschef Prade kondigt ernstige maatregelen aan
20 Aug, 20:40
foto
Roberto Prade heeft maandag het vaandel van het politiekorps overgenomen. (Foto: René Gompers)


Korpschef Roberto Prade heeft bij zijn aantreden serieuze maatregelen aangekondigd. De politie inlichtingendienst wordt “gebezemd”, omdat de korpschef ontevreden is met de manier waarop het nu opereert. Het korps zal  “net als het leger’ zelfvoorzienend worden. En de criminaliteit mag “zware slagen” verwachten. Iedereen die moeite heeft met “het groter belang” krijgt problemen met korpschef Prade.

Boeven vangen is de ‘core business’ van het politiekorps, stelt Prade. Maar om het werk naar behoren te doen, moet het personeel wel goed gemotiveerd zijn. Daarom gaat de leiding zich ook ‘focussen’  op Human Resource Management (HRM) en de bedrijfsvoering. Maar dat betekent absoluut niet dat er minder aandacht is voor het bestrijden van de criminaliteit. De politie gaat veel meer aan ‘criminaliteitsbeheersing’ doen. Hierbij gaat informatie een belangrijke rol spelen,… dus wordt alvast de inlichtingendienst aangepakt.

“Ik kan u verklappen dat de inlichtingendienst zoals die er nu uitziet en functioneert, niet is wat deze korpschef wil,” deelt Prade mee. “De bezem zal erdoor worden gehaald." Van de politiebond verwacht hij alle medewerking. “We weten dat wanneer mensen gemuteerd worden, ze boos worden en bij de bond gaan klagen. Met goed overleg lukt het wel.” Het blijft niet bij de inlichtingendienst, kondigt de nieuwe korpschef aan. “Wat betreft de bemensing zullen er ook drastische besluiten genomen worden, impopulaire maatregelen.”

Het korps moet ook zelfvoorzienend gaan worden “zodat de regering weinig kopzorgen heeft om middelen voor het KPS vrij te maken om de zaak draaiende te houden.” De politiebaas haalde ook het wagenpark van het korps aan. Er zijn laatst nieuwe voertuigen aangeschaft. “De voertuigen moeten zolang mogelijk mee, omdat de samenleving kijkt. Ze zijn met belastingmiddelen aangeschaft en men wil weten wat de politie met ze doet. Helaas moet ik melden dat één van de voertuigen total loss is en een andere naar de maak moet.” Er komt goede management van het wagenpark zodat de wagens lang kunnen meegaan.

Binnenkort komt de eerste forensische computer aan bij het KPS. “We gaan daarmee de criminaliteit flinke slagen toebrengen, dat is de bedoeling,” kondigt Prade aan. “We gaan dat helemaal in eigen beheer doen.” Zich richtend tot minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie herhaalt Prade de mededeling: "minister, helemaal in eigen beheer.” Met deze apparaten is in de politie in staat ook digitaal onderzoek te verrichten en bewijslast te verzamelen.

Prade roept de KPS-leden op om zijn voorbeeld te volgen. “Ik ga voor het groter belang,” richt hij zich tot de manschappen. “Als je je persoonlijk belang kan positioneren binnen het groter belang ben je top. Kan je dat niet dan heb je een groot probleem, zeker met mij. Ik cijfer me weg voor het groter belang, ik verwacht dat ook van u. Als je dat niet doet, heb je een probleem met deze korpschef.”

René Gompers
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February