NDP: Jaar van het Varken is veelbelovend
05 Feb 2019, 04:41
foto


Suriname is het eerste en enige land in het westelijk halfrond dat Chinees Nieuwjaar als een nationale feestdag heeft erkend. Het proces van transformatie naar een nationale feestdag was niet makkelijk geweest, maar het is uiteindelijk mogelijk gemaakt door president Desi Bouterse in 2015, die het belang van cultuur goed beseft. Onze nationale feestdagen zijn een weerspiegeling van onze multiculturele samenleving en een toonbeeld van respect voor onze diverse culturen. Een buitengewoon bijzondere visitekaart van Suriname naar de wereld toe. Het Jaar van het Varken dat vandaag zijn intrede doet, is veelbelovend.

De Nationale Democratische Partij (NDP) koestert de diversiteit aan cultuur en geloof in Suriname. We zijn een uniek land waar we nationale feestdagen als Chinees Nieuwjaar, Divali, Ramadan, Kerstfeest en vele andere, als natie gezamenlijk met elkaar vieren, ongeacht onze achtergrond. De beste manier om elkaar te begrijpen en te leren van elkaars cultuur en geloof, is om het samen te vieren. Suriname is een vredelievend, rijk en een gezegend land. Het is tijd om de eenheid in verscheidenheid om te zetten in verscheidenheid in eenheid.

We nemen op 5 februari 2019 afscheid van het Jaar van de Hond, welke symbool staat voor vertrouwen, hard werken en waakzaamheid. Als we terugblikken op het voorgaande Jaar van de Hond, zien we dat het vertrouwen tot uiting komt in het vertrouwen in eigen kunnen. Het achtste jaar dat Suriname op eigen benen staat. Acht jaren zonder neokolonialistische ontwikkelingshulp vanuit Nederland.

Het is niet makkelijk geweest met de global commodity price shock die begon in 2014 [1, 2], waarbij onze staatsinkomsten uit de mijnbouw en olie tot zelfs 80%, ineens zijn afgenomen. We geraakten in zwaar weer, maar met het vertrouwen en het hard werken in het Jaar van de Hond is het tij gekeerd. Hetzelfde IMF, waar wij hebben aangeklopt voor ondersteuning tijdens de crisis en welke wij vervolgens vroegtijdig hebben beëindigd, heeft in het Jaar van de Hond, in een niet mis te verstane rapport [3, 4] met positieve cijfers en vooruitzichten aangegeven dat Suriname langzaam maar zeker uit het dal klimt. Sterker nog, dit is het tweede OPEENVOLGENDE rapport van het IMF dat zegt dat we de goede richting opgaan met de economie. Het eerste rapport van 2017 [4] gaf al een indicatie van herstel. Yes, we can do the job!

De waakzaamheid in het Jaar van de Hond komt ook tot uiting in de focus op de veiligheid, in respons op een golf van criminaliteit medio 2018. Er is in alle stilte zichtbaar meer politiesurveillance op straat gebracht, ook is er meer controle en regulering in het verkeer in de afgelopen maanden. Daarnaast zijn er diverse veiligheidsmaatregelen ingesteld en met het Safe City project, welke is gestart met assistentie van de Volksrepubliek China, is de waakzaamheid in het Jaar van de Hond verder opgevoerd. Het resultaat is een bijzonder rustig verlopen decembermaand zonder noemenswaardige incidenten van criminaliteit en de waakzaamheid zal verder worden opgevoerd in het jaar van het Varken.

Wat kunnen we verwachten in het Jaar van het Varken?
Het Jaar van het Varken is een veelbelovender jaar vergeleken met het Jaar van de Hond. Het Jaar van het Varken is doorgaans een geluksjaar en staat symbool voor positiviteit en collectiviteit. Er is geen ruimte voor negativiteit en eigenbelang, doch voor samenzijn, samen denken en samen doen. Hoe wij hier ook samen kwamen, aan zijn grond zijn wij verpand. Alleen samen kunnen we het land verder opbouwen.

De NDP wenst de totale samenleving een voorspoedig, gelukkig en bovenal gezond Chinees Nieuwjaar toe in het Jaar van het Varken. Laten wij gezamenlijk de schouders onder het werk zetten en het land op eigen kracht tot grotere hoogtes brengen.

[1] Wikipedia
[2] Weforum
[3] Radio 10
[4] Starnieuws
[5] Starnieuws
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May