Geen rook meer uit de raffinaderij van Suralco
29 Nov 2015, 00:01
foto
De aluinaarderaffinaderij is stil. Er wordt geen bauxiet meer verwerkt. Suralco sluit haar deuren. Bauxiet is allang niet meer de kurk waarop de economie drijft. (Foto: Wanita Ramnath)


De machines van de aluinaarderaffinaderij te Paranam zijn stilgelegd. De vertrouwde rook die dag en nacht te zien was door het raffinageproces van bauxiet tot aluinaarde, is verdwenen. De bauxietvoorraad is op. Geëmotioneerde werknemers van Suralco zeggen aan Starnieuws dat zij niet eens zijn toegesproken door de leiding van het bedrijf bij het stilleggen van de machines. "Geen enkel menselijk gebaar, geen enkel woord van troost."

Na honderd jaar is de productie als een nachtkaars uitgegaan. Multinational Alcoa heeft eerder aangekondigd te stoppen met de productie van aluinaarde. Met de vakbeweging is er nog geen overeenstemming bereikt over de afvloeiingsregeling. De deadline die gesteld was, is verstreken zonder dat er resultaat is bereikt.

De werknemers van Suralco kregen een bekendmaking van het bedrijf waarin hen wordt meegedeeld dat ze in de eerste week van december worden verwacht door de directie. Het gaat om hun afvloeiing. Werknemers hebben moeite met hoe zaken gaan. "Op die manier beëindig je toch geen relatie van jaren. Wij hebben al die tijd onze krachten gegeven voor het bedrijf dan is het hard om op deze manier te worden behandeld."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May