Ceremoniële inwijding terrein goudmijn in Meriangebied
15 Aug 2014, 00:00
foto
Adriaan van Kersen, Managing Director Surgold


Surgold zal vrijdag, in het Meriangebied (oost-Suriname), tijdens een plechtige ceremonie het terrein waar de goudmijn komt, inwijden. Dit gebeurt samen met de Paramaccaanse bevolking en de overheid. "Een belangrijke stap in de voorbereiding voor het opzetten van de goudmijn, terwijl de laatste hand gelegd wordt aan de concessierechten", zegt Adriaan van Kersen, Managing Director van Surgold aan Starnieuws.

Op het kantoor van Surgold/Newmont aan de Surinamestraat heerst er een drukte van belang. Sollicitanten deponeren hun brief in een speciale box. "Mensen zijn heel enthousiast en solliciteren massaal voor een functie bij Surgold", deelt Van Kersen mee. Op de vraag wanneer de contracten getekend zullen worden met de werkzoekenden, antwoordt hij "zodra het recht van concessie in orde is". Een aantal banen is bestemd voor de Paramaccaners die in het gebied wonen. Daartoe is er een overeenkomst gesloten met de stam.

Van Kersen verwacht dat tot juli volgend jaar ongeveer 2.500 mensen in dienst zullen zijn van Surgold. "Er wordt een complete organisatie opgezet. Het gaat om een gigantisch project. Een deel van het zwaar materieel is al aangekomen, terwijl een ander schip onderweg is". Naast het uitvoeren van werkzaamheden in eigen beheer, zullen ook toeleveringsbedrijven arbeid verrichten.

De Staat die een optie heeft voor 25% participatie in de mijn, heeft maximaal 105 dagen nadat het concessierecht is verstrekt, om in te komen. Van Kersen is blij met de participatie van de Staat Suriname in dit enorme project. "Het is goed om de mijn in samenwerking met een partner op te zetten. De Surgold-topper merkt op dat het niet zo is dat de overheid geen inbreng heeft als stille vennoot. Er zijn diverse overlegmomenten, maar uiteindelijk moet de aandeelhouder die 75% in de operatie heeft, de knoop kunnen doorhakken. Gehoopt wordt dat in afzienbare tijd de concessierechten afgehandeld zijn "want nu is het droge seizoen begonnen en wij willen zoveel mogelijk werk verzetten". Als alles vlot verloopt, zal de goudmijn in december 2016 in productie zijn.
Advertenties