Suriname tekent twee raamovereenkomsten met China
25 Nov 2012, 16:32
foto
President Desi Bouterse krijgt een beeld van de Chinese revolutionaire leider, wijlen Mao Zedong overhandigd. (Foto: Wanita Ramnath)


Suriname heeft vanmiddag in Nickerie twee raamovereenkomsten getekend met volksrepubliek China op Srefidensi-dag. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Desi Bouterse en vicepresident Robert Ameerali. Het gaat om een agrarische samenwerking tussen beide landen en de tweede overeenkomst omvat het woningbouwproject. De president wil de woningnood terugdringen en tegelijkertijd de agrarische sector een impuls geven. Ruim veertig Chinezen zijn in gezelschap van ambassadeur Yuan Nansheng afgereisd naar Nickerie.

Ivan Graanoogst leidde de bijeenkomst vanmiddag, waarbij de ondertekening plaatsvond. Hij merkte op dat in september een missie uit China een tegenbezoek bracht aan minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Afgesproken is dat China zal helpen om de rijstrassen te verbeteren en daarnaast nieuwe te helpen ontwikkelen met hoge productie. Verder zal China Suriname helpen met aquacultuur, fruitteelt en het opzetten van een productieverwerkingsfabriek. Deze overeenkomst werd getekend door Setrowidjojo. Op langer termijn is het de bedoeling om meer Surinamers op te leiden en te trainen, waardoor zij zelfstandig verder kunnen gaan.

China zal een fabriek helpen opzetten voor de woningbouw. De fabriek zal jaarlijks een miljoen vierkante meter betonnen panelen produceren. Hiertoe heeft minister Ramon Abrahams van Openbare Werken vandaag een overeenkomst getekend. Het opzetten van deze fabriek zal enige tijd in beslag nemen. Besloten is dat de Chinezen alvast 150 geprefabriceerde woningen in containers verschepen naar Suriname, terwijl de fabriek opgezet wordt. Deze woningen zullen als pilot dienen. Door de grote productiecapaciteit van de fabriek zal de woningnood binnen enkele jaren opgelost zijn, zegt Graanoogst. Het ligt ook in de bedoeling om geprefabriceerde woningen te exporteren naar het Caribisch Gebied.
Advertenties

Friday 12 August
Thursday 11 August
Wednesday 10 August